Aardappeleiwit goede vleesvervanger

13 augustus 2012 Lucien Joppen

AMSTERDAM - Avebe-dochter Solanic komt eind dit jaar met een commercieel aardappeleiwit op de markt. Het product kan ook in vleesproducten worden verwerkt.

AMSTERDAM - Avebe-dochter Solanic komt eind dit jaar met een commercieel aardappeleiwit op de markt. Het product kan ook in vleesproducten worden verwerkt.


Volgens Marco Giuseppin, chief technical officer van Solanic, is het aardappeleiwit vooral geschikt als bindmiddel of emulgator in worst of semi-vegetarische producten. ‘We zien het niet zozeer als een textureermiddel. Het kan wel, maar we laten deze functionaliteit liever over aan soja.’


Tijdens het Avebe-minicongres ‘Plantaardig versus dierlijk eiwit’ dat afgelopen week werd gehouden, presenteerde Solanic haar aardappeleiwit. Het is het eerste commerciële aardappeleiwit voor menselijke consumptie op de markt.


Verzadigend effect

Volgens Giuseppin scoort aardappeleiwit hetzelfde als, zo niet beter dan plantaardig en dierlijk eiwit, op functionele eigenschappen zoals geleren of emulsificeren. Ook voedingskundig, lees het gehalte aan verschillende aminozuren, is aardappeleiwit zeker niet de mindere.


Daarbij komt dat een variant van het eiwit overwegend proteaseremmers bevat. Vooral de laatste fractie is interessant voor de industrie omdat het een verzadigend effect heeft.


Lees ook:

Solanic heeft primeur met aardappeleiwit (14 mei 2007)

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte blijven?