5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

slachthuis varkens_pixabay

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 werden er 5 procent minder varkens geslacht. 

Tot en met week 23 slachtten Nederlandse varkensslachterijen 6,88 miljoen dieren. Dat zijn er bijna 356.000 minder dan in het eerste half jaar van 2021. Het gemiddelde slachtgewicht per varken lag op bijna 101 kilo, ruim 300 gram lager dan in de periode vorig jaar.

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 58,9 procent. Dat is hetzelfde percentage als het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De levende export is dit jaar toegenomen ten opzichte van 2021. Tot en met week 23 werden er 393.000 vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland vervoerd, bijna 47.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel is de export nog altijd 40 procent minder dan in dezelfde periode van 2020.

Bron: Varkens.nl

Dossiers
Lees ook
CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.

Sander Baijens wint Het Beste Idee van Varkensland 2022

Sander Baijens wint Het Beste Idee van Varkensland 2022

Sander Baijens won donderdagavond 24 november de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland 2022. Zijn idee genaamd ‘BigLife’ voorkomt met behulp van kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken. Twan Claessens kreeg de publieksprijs voor zijn Health System.

Varkensvlees

Varkensvlees

Nederland is nog steeds een land dat groots is in de export van varkensvlees. Het vlees wordt dan ook op grote schaal gewaardeerd door velen, mede door de overheerlijke smaak en textuur.