Instemming over nieuwe cao slagersbedrijf

31 januari 2018

De KNS, FNV en CNV Vakmensen hebben een nieuwe cao voor het Slagersbedrijf vastgesteld. De cao heeft een looptijd van 1 oktober 2017 tot en met 31 december 2018. Naast een loonsverhoging van 1,75% wordt ook de koudetoeslag per 1 februari verhoogd naar € 9,80 bruto per week.

Dat meldt brancheorganisatie KNS op de site. De leden hebben positief gestemd over de afspraken zoals die eerder deze maand op tafel werden gelegd.

Het functiewaarderingssysteem Orba met betere functieomschrijvingen en nieuwe salarisschalen wordt volgens KNS per 1 juli 2018 ingevoerd. Dit betekent dat werkgevers verder kunnen met het bepalen van de bedrijfsfuncties en het indelen van je medewerkers op basis van deze bedrijfsfuncties. De nieuwe salarisschalen zijn binnenkort te vinden op orba.slagers.nl.

Door de invoering van Orba zijn vanaf 1 juli elf functiegroepen van toepassing met in iedere functiegroep één of meerdere referentiefuncties. Er worden ook elf nieuwe salarisschalen ingevoerd, waarbij zoveel mogelijk is aangesloten bij de cao-lonen uit de huidige loongroepen.

Nieuw is een salarisschaal voor de doelgroepen uit de Participatiewet (schaal 1) met daarin opgenomen het wettelijk minimumloon voor de verschillende leeftijden. Orba wordt 1 juli 2019 geëvalueerd om te onderzoeken of de geraamde loonkostenimpact ook is uitgekomen.

Tweede seniorenregeling ingevoerd

Mensen moeten steeds langer werken voordat zij met de AOW kunnen. De vraag is of iedereen die eindstreep wel kan halen of voortijdig wegens ziekte uitvalt. De slagersbranche kent op dit moment een seniorenregeling op basis van 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw. Vanuit hetzelfde oogpunt wordt naast de huidige regeling een tweede seniorenregeling voor 60-jarigen en ouder op basis van 95-100-100% ingevoerd.

 

John Klijn, bestuurder FNV Voedingsindustrie zei eerder: ‘De basis van deze cao is sterk verbeterd. Verplicht handen wassen kan eindelijk in de baas zijn tijd, maar ook gaan vooral verkoopmedewerkers en veel fabrieksmedewerkers er nog eens een paar procent extra op vooruit door een hoger basisloon in een nieuw functiewaarderingssysteem en loongebouw. Het gaat dan om 1,5 tot 5 procent extra, vooral voor de laagste functiegroepen.’

Vrije zaterdag

Werknemers die volgens dienstrooster vast op zaterdag werken, krijgen het recht om op maximaal 5 zaterdagen in een kalenderjaar verlof op te nemen. Uitgezonderd zijn de zaterdagen in de maand december en de zaterdag voor Pasen en Pinksteren.

Voor meer zaterdagen vrij in hetzelfde kalenderjaar, in de maand december, voor Pasen of Pinksteren geldt de huidige verlofregeling in de cao en de bepalingen over vakantie en verlof uit het Burgerlijk Wetboek.

Altijd op de hoogte blijven?