15.000 kippen dood door brand in pluimveehouderij

attachment-003_food-image-VLS6153I03

Door een grote brand op een boerderij in het Drentse Orvelte zijn in de nacht van zondag op maandag zo'n 15.000 kippen omgekomen. Dat meldt de brandweer. Niemand raakte verder gewond.

De brand ontstond rond 02.30 uur. Toen de brandweer arriveerde stonden twee stallen, waarvan één vol met kippen, al dermate in brand dat er geen redden meer aan was. Het woonhuis bleef wel gespaard.

Door de hitte knapten er ook een aantal hoogspanningskabels boven de boerderij. Netbeheerder Tennet is bezig de spanning eraf te halen, zodat de brandweer kan nablussen. Het sein brand meester werd rond 04.45 uur gegeven.

Asbest vrijgekomen

Bij de brand kwam tevens asbest vrij. Omdat er haast geen wind stond, zijn de asbestdeeltjes grotendeels op het terrein gebleven, aldus de brandweer.

Meer over
Lees ook
‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

De Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) promootte de afgelopen weken de pluimveesector door middel van informatieve evenementen. Dit was onderdeel van de ‘Kip uit Europa’-campagne. Deelnemers maakten nader kennis met de sector en konden de Europese kip proeven.

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Op 17 november organiseerde NEPLUVI, de Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip en voorbeelden uit keten om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.