Vleesmagazine 1 | februari 2022

Vleesmagazine 1-2022

Vleesmagazine is vernieuwd. Het eerste nieuwe nummer verschijnt 22 februari met het thema vleesvervangers. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Ja, ik neem een abonnement

In deze editie

Voorwoord

ACTUEEL

  • Uit de branche
  • De slagersopleiding anno 2022
    Onderwijsmanager Rinus de Rijder vertelt

DE SLAGERIJ

  • De groei van Slagerij Kaddour
    'Hier komt de hele wereld over de vloer'
  • Slagers over... Vleesvervangers

VAKTECHNIEK

  • Hybride vleesproducten
    Zonder concessies te doen aan smaak
  • Column Meneer Wateetons
    Groentecharcuterie
  • Paul van Trigt maakt bockworst

VEEHOUDERIJ

  • Vrolijke varkens
    Circulair geproduceerd varkensvlees

INDUSTRIE

  • De ambities van Westfort
    'Modernste vleesfabriek ter wereld'

ONDERNEMEN

  • SVO
    'Liefde voor het slagersvak bleek te sterk'
  • Column Jan Nederhoed
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: vleesvervangers
  • Boeken
In deze editie
Vleesvervangers

Vleesvervangers

Het thema van deze uitgave en de titel van mijn column is voor veel collega-slagers als vloeken in de kerk. Velen van ons voelen er (gesteund door de stabiele vleesconsumptie) niets voor om zich te verdiepen in de mogelijkheden die vleesvervangers kunnen bieden.

‘Vakwedstrijden laten zien hoe goed je product écht is’

‘Vakwedstrijden laten zien hoe goed je product écht is’

Zijn vader adviseerde hem om geen slager te worden, maar een leuke kantoorbaan te zoeken. Yannick Bossers (23) volgde die raad op en werd calculator in de bouw, maar zijn liefde voor werken met eten bleek uiteindelijk toch te sterk. Vorig jaar werd hij mede-eigenaar van Maros Made en rondde hij de opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO-vakopleiding...

Hybride - Combineren kan je leren

Hybride - Combineren kan je leren

De meeste consumenten die minder vlees gaan eten zien twee mogelijkheden: vaker het vleescomponent volledig weglaten óf het vleesproduct vervangen door een vegetarisch alternatief. Wat ook kan, maar nog niet veel gebeurt, is kiezen voor een hybride vleesproduct.

Groentecharcuterie

Groentecharcuterie

Aspergillus oryzae. Ik ken geen woorden die zo lekker van de tong rollen. Zeg het gewoon eens een paar keer. Kauw erop. As-per-gillus- O-ríe-zee. Een naam als van een Romeinse keizer, een krijgsheer.

Bockworst

Bockworst

Bij het horen van de naam bockworst is de eerste associatie ‘worst van bokkenvlees’, maar daar heeft het niets mee te maken. Bockworst is traditioneel gemaakt van gemalen kalfs- of rundvlees en varkensvlees.

Varkensoor en groente-patty’s

Varkensoor en groente-patty’s

Het is alweer een paar jaar geleden, in oktober 2018, dat we op vakantie gingen naar New York. De stad waar zo’n beetje alle trends vandaan komen. Niet alleen op het gebied van mode, maar zeker ook op het gebied van eten.

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Coöperatie Zonvarken wil op circulaire wijze varkensvlees produceren, diervriendelijk en op een manier die voor de boer én zijn omgeving aangenaam is. Op het eerste bedrijf in het Gelderse De Heurne is te zien hoe de varkens hebben geleerd buiten hun behoefte te doen en de biggen in het stro dartelen.