Wie zorgt er voor de ondernemer?

28 november 2023 Carla van Eijk

BLOG | Als ondernemer ken je vaak maar één stand: knallen. 24/7 met je bedrijf bezig zijn, is voor veel (slager-)ondernemers niks nieuws. Toen wij het bedrijf van onze vader overnamen hadden wij een missie en deze wilden we uitbouwen. We zouden gaan beuken, we hebben immers van onze vader geleerd: ‘met hard werken kom je er’. Ik durf met trots te zeggen dat dit ook gelukt is, met ups en downs zijn we waar we vijftien jaar geleden naar streefden. And we are still going strong…

In de wereld waarin we leven en ondernemen is het normaal geworden dat we energiekosten x 20 betalen, de jeugd via digitale media bereiken en een business-strategie ontwikkelen via AI, kunstmatige intelligentie. Als ondernemer wil je de vruchten plukken van deze ontwikkelingen. Je wilt er als een kameleon op kunnen reageren en ernaar handelen, zonder stress. Maar hoe ver ga je als ondernemer?

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier werkenden beginnende mentale klachten ervaart door stress. Deze stress komt voort uit prestatiedruk, onzekerheden in het leven en sociale druk. Op de werkvloer werkt dit door. Wij proberen de werkdruk bewust te verlagen en een fijne werksfeer te creëren onder onze medewerkers. Dat lukt echter niet altijd. Onderzoek laat zien dat mentale stress­klachten vaak vanuit privésituaties ontstaan.

Wie zorgt er eigenlijk voor de ondernemer? Doe jij aan zelfzorg? Om alle ballen hoog te houden binnen een eigen bedrijf kan de balans werk en privé uitdagend zijn. De ene ondernemer is hier beter in dan de andere ondernemer. Ik ervaar zelf al de verschillen als ondernemer tussen mij en mijn compagnon en broer.

Sinds ik een collega-slager hierover sprak, ben ik hierover na gaan denken. Ik liet mij coachen tijdens twee trainingen ‘Leiderschap’ met onderdelen als zelfzorg en effectief leiderschap. Superinteressant! Onderwerpen in deze trainingen zijn: ‘hoe haal je het maximale uit jezelf op een gezonde manier’ en ‘bewust acute stress opzoeken’, bijvoorbeeld door een paar minuten in een ijsbad te zitten, om vervolgens weer naar standje ontspannen te gaan. Om dit ook op stressvolle momenten te kunnen toepassen. Dus advies: allemaal een ijsbad in de koelcel plaatsen :-)

De trainingen die ik volg en de boeken die ik lees over effectief leiderschap en zelfontwikkeling dagen mij uit om verder te kijken en bewust afstand te nemen van ons bedrijf. Dit zorgt ervoor dat ik effectiever binnen ons bedrijf te werk kan gaan. Je kennis wordt verbreed, er ontstaat ruimte voor groei en het geeft meer energie en minder stress.

Wie zorgt er dus voor de ondernemer? Het enige antwoord is: jijzelf! Investeer in jezelf. Lees boeken, zoek een coach, besteed aandacht aan je slaap en eet gezond. Ga ermee aan de slag. Door goed voor jezelf te zorgen, ontwikkel je nieuwe inzichten, ben je creatiever en ga je voor kwaliteit. Succes!

Altijd op de hoogte blijven?