WETGEVING | Wanneer mag een werkgever een werknemer ontslaan vanwege uitingen op sociale media? De kantonrechter deed een opvallende uitspraak.
Op 1 november 2024 deed de kantonrechter uitspraak in een bijzondere kwestie. De kwestie ging over een werknemer van internetonderneming Speakap, die tijdens zijn proeftijd werd ontslagen wegens controversiële berichten op LinkedIn over het Israëlisch-Palestijnse conflict.
De werknemer, een Palestijnse vluchteling die vanuit Turkije werd aangenomen als Frontend Engineer, had een arbeidsovereenkomst voor een jaar met een proeftijd van een maand. Na het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas op 7 oktober 2023 plaatste hij tientallen berichten op LinkedIn waarin hij zijn politieke standpunt krachtig uitte.
De werkgever sprak hem hierop aan voorafgaand aan zijn indiensttreding en verzocht hem dergelijke uitlatingen achterwege te laten. Desondanks bleef de werknemer doorgaan met het plaatsen van de berichten. Enkele dagen voor de startdatum van zijn arbeidsovereenkomst, werd de werknemer vervolgens meegedeeld dat zijn arbeidsovereenkomst werd beëindigd in de proeftijd, gelet op de online uitingen. De werknemer was het hiermee niet eens en startte een procedure bij de kantonrechter.
De kantonrechter kwam tot een helder oordeel: het ontslag was onrechtmatig. Hoewel het werkgevers doorgaans vrijstaat om een arbeidsovereenkomst in de proeftijd te ontbinden, was de werkgever met dit ontslag te ver gegaan. Dit kwam doordat het ontslag rechtstreeks verband hield met de politieke uitingen van de werknemer, wat in strijd is met het discriminatieverbod. Daarnaast had de werkgever hem niet expliciet gewaarschuwd dat het blijven plaatsen van dergelijke berichten op LinkedIn tot ontslag zou leiden.
Door deze omstandigheden werd vastgesteld dat er sprake was van discriminatie op grond van politieke gezindheid en ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. De werkgever werd daarom veroordeeld tot het betalen van een billijke vergoeding van € 40.000. Daarnaast diende de werkgever een bruto vergoeding van € 5.591 betalen wegens onregelmatige opzegging.
Deze zaak toont wederom het belang aan van een zorgvuldige en doordachte aanpak van arbeidsconflicten. Tot slot: voorkomen is beter dan genezen. Neem gerust eens verblijvend contact met ons op indien u met een soortgelijke kwestie kampt en advies nodig hebt. Wij helpen u graag verder.
Smit en Smit Advocaten
Bezoekadres: Prins Bernhardlaan 16, 1131 CH Volendam
Postadres: Postbus 108, 130 AC Volendam
Mr. C.M. (Kees) Smit
Tel. +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
Tel. +31 (0)6 20 14 24 49
info@smitensmitadvocaten.nl
Alle artikelen van Smit en Smit Advocaten zijn te vinden in ons dossier Wet- en regelgeving.