Wat je van ver haalt...

25 september 2017

Nederland kan de veiligheid van voedsel dat ons land binnenkomt van buiten Europa niet garanderen. Het is de eerste zin uit een nieuwsbericht in het Algemeen Dagblad vorige week.

Ik lees de zin nog eens en wordt dan ook het artikel ingetrokken. De controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schieten ernstig tekort, concludeert de Europese Commissie. Vlees van buiten Europa wordt in Rotterdam op roestige tafels gekeurd en op Schiphol constateren inspecteurs gebrekkige hygiëne, zoals een vuile vriescel. Ook bij de import van dierlijke producten en levende dieren gaat het mis. Zo ontbreekt de verplichte handtekening van dierenartsen.

Het is wederom een bewijs dat de NVWA zijn werk niet naar behoren kan uitvoeren. Ook in de afgelopen zomermaanden werd pijnlijk duidelijk dat de bezuinigingen van de laatste jaren op de voedselwaakhond ernstige gevolgen hebben. Het niet tijdig oppakken van de fipronilbesmetting in eieren heeft het consumentenvertrouwen andermaal behoorlijk geschaad. En we weten het allemaal: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Daar kwamen in de afgelopen week nog eens de misstanden in het Belgische runderslachthuis in Izegem overheen. Het gevolg was dat bekende Belgen de handen ineen sloegen en de consument opriepen om vooral vegetariër te worden.

Op dit soort momenten kun je je als slager juist profileren.

Met producten uit de regio waarvan de herkomst bekend is. Of met het aanbieden van wild. Dat is vlees met een verhaal. Prachtig scharrelvlees. Puur natuur en van topkwaliteit. En echt niet alleen in de herfst en in de winter. Het is ook prima geschikt voor de BBQ of als amuse. En het is ook nog eens een prima manier om je positie ten opzichte van de supermarkten te versterken. Want niet alles wat je van ver haalt, is lekker...

 

Altijd op de hoogte blijven?