Er is een hoop gaande in de vleesverwerkende sector. Hoeveel vragen heeft u al gehad over de herkomst van uw vlees en de behandeling van de dieren? We zitten in een negatieve spiraal en lijken er moeilijk uit te komen. Hoe ga je hiermee om als vakman? Wees eerlijk, vertel wat jij belangrijk vindt en wat het verhaal achter je vlees is. Herkomst wordt steeds belangrijker.

'Vlees is emotie'

Ik zie dat steeds meer slagers deze informatie delen met hun klanten. Een paar dorpen verderop zit een vleeschhouwerij waar het draait om het ambacht en beleving. Deze mannen hebben het begrepen. ‘Vlees is emotie en vlees is hot’ staat er in één van de plaatselijke weekkranten. Ze vertellen over hun runderen uit Lunteren, hun varkensvlees uit de Ardennen en Boerderijkip.

Zij zetten de juiste stap in het plaatsje Zetten. Een mooi voorbeeld van transparantie. Geen kiloknallers, maar een brede keuze aan vleesdelen en zo voor iedere portemonnee een range aan producten. Iedereen begrijpt dat als een dier meer aandacht en zorg heeft gehad, het niet dezelfde prijs heeft als die van een kiloknaller. Help de klanten te kiezen en zorg voor een prijzenrang. Laat zien dat jouw vlees niet spettert in de pan en dat jouw product voor 100 procent bestaat uit vlees, zonder toevoeging van water en vreemde bindmiddelen.

Weinig nodig

Uiteindelijk draait alles om smaak en dat krijg je alleen als je eerlijke en echte producten gebruikt. Goed vlees heeft weinig nodig. Je hebt immers niets te verbergen of camoufleren. Slechte producten vragen om veel smaak van andere ingrediënten en onnodige toevoegen, zoals smaakversterkers. Een echt stukje kip op de huidgebakken met een beetje zeezout en wat peper is 100 procent smaak en heeft écht geen ‘smaakherrie’ nodig.

Verkoop alleen producten die je zelf met veel plezier en smaak eet, maar vooral wat je zonder zorgen ook je dierbare durft te geven. Dan pas kun je voor 200 procent achter je producten staan. Dus 100 procent puur vraagt iets meer dan alleen kennis van vlees, dit vraagt ook kennis en kunde van smaak, zuivere tonen van specerijen en de juiste balans van (zee)zout. Geniet elke dag van de emotie waar je achter kan staan als vakman en als mens!

Altijd op de hoogte blijven?