Vlees, vega of vegan... enerverend 2020 gewenst

Janine-van-der-Geest

En alweer staan we voor een nieuw decennium. Niet dat ik daar de afgelopen tijd echt mee bezig was, de voorbereidingen en uitvoering van de drukke eindejaarsperiode slokte mij daarvoor te veel op. Maar nu de rust is weergekeerd en we weer in het vertrouwde weekritme terug zijn, ben ik mij bewust dat we aan het begin van een decennium staan.

Achter ons liggen jaren van veel veranderingen. Online bestedingen van de consument zijn gegroeid van 8 miljard in 2010 tot bijna 26 miljard in 2019. We weten allemaal wat deze ruime verdrievoudiging voor gevolgen heeft gehad voor de detailhandel. De ene na de andere keten viel om, gerenommeerde bedrijven als V&D, Hema en Blokker stopten of moesten (moeten) zich volledig opnieuw positioneren in hun strijd om lijfsbehoud.

In de modebranche is de situatie als gevolg van online besteding mogelijk nog schrijnender. Het gevolg van dit alles is dat het beeld in de winkelstraten beheerst lijkt te worden door leegstaande panden en opheffingsuitverkopen. En niets wijst erop dat deze ontwikkeling al ten einde is.

Daarmee vergeleken, lijken veranderde omstandigheden voor onze slagersbedrijven beperkt.

Natuurlijk voeren we een anders samengesteld assortiment, snuffelen wat aan een eigen webshop en is ons vlees steeds meer van ‘goed’ gehouden dieren afkomstig. De vraag is volgens mij: bevinden wij ons in de luwte of in het oog van de storm? In zijn algemeenheid kunnen we nog redelijk functioneren zoals we gewend waren.

In het oog van de storm is het van belang om mee te bewegen en uitdagingen niet uit de weg te gaan. Onze bedrijfsvoering zal gaan veranderen. De afnemende vleesconsumptie door de berichtgeving in de media over dierenwelzijn en belasting van het milieu, zijn items die wij niet kunnen beïnvloeden. Maar we moeten ook dealen met de energietransitie als gevolg van de greendeal-ambitie van de

Europese gemeenschap. Dus 2020 is misschien wel de start van een decennium waarin wij als slagersbedrijven transformeren tot aanbieders van ambachtelijk bereide eiwithoudende producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Onze klanten gaan onze koers bepalen. Vlees, vega of vegan... Enerverend wordt het in ieder geval. Een goed 2020 gewenst!

Lees ook
Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Als producent van vers vlees en vleesproducten heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én toch verantwoord verpakken.

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Ondernemers kunnen hun belastingszaken op drie manieren regelen. Via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via de website van de Belastingdienst. Maar welke manier past bij welke ondernemer? De Belastingdienst geeft advies.