Verrekijker

20 maart 2016 Wendy Noordzij

Als mijn agenda vol staat met afspraken voor interviews en de vele deadlines in het rood mijn tijdslimiet aangeven, vind ik het soms moeilijk om creatief te zijn. Maar eigenlijk is dat ook het moment waarop mijn alarmbellen gaan rinkelen.

Als journalist heb ik met mezelf afgesproken van ieder artikel iets moois te maken, de meest interessante informatie boven water te krijgen en de lezer inspiratie te bieden, en dat staat soms haaks ten opzichte van de strakke planning, die mij weinig speelruimte geeft.

Een korte vakantie is soms een heel doeltreffend hulpmiddel om mijn hoofd leeg te maken. Of een gesprek met mijn partner, die scheepsbouwer is en dus uit een totaal andere sector komt. Hij is betrokken bij mijn werk en denkt volop met mij mee. Over nieuwe artikelen, leuke insteken… Zijn enthousiasme zorgt ervoor dat ik over de rode letters in mijn agenda heen kan kijken en de uitdaging weer zie.

Rudolph van Veen gebruikte in zijn openingsspeech voor de Vers Inspiratie Dagen in Nijkerk de metafoor van een verrekijker. ‘Al verklaren mensen mij voor gek, ik pak regelmatig een verrekijker. Zo probeer ik over het dagelijks leven heen te kijken en de trends vooruit te zien.’ Het is volgens hem de kunst om de alledaagse dingen uit te vergroten en in een ander perspectief te zetten. ‘Dat helpt mij meer dan kijken naar wat collega’s doen. Want als alle collega’s naar elkaar blijven kijken, dan blijf je in hetzelfde kringetje ronddraaien en blijven alle slagers aan varkens trekken. Hoewel pulled porc overigens heerlijk is’, zegt hij gevat.

Tijdens de Vers Inspiratie Dagen werd mij weer heel duidelijk hoe belangrijk het bieden van beleving is. Bijvoorbeeld door je klanten een 360 graden film te tonen over de goede leefomstandigheden van bepaalde varkens, of door nog meer toegevoegde waarde aan een stuk vlees te geven door dit te voorzien van een eigen brandmerk. En natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Je moet het lef hebben om afstand te nemen en ondanks de drukte van alle dag een verrekijker, of misschien juist een vergrootglas te pakken. En wellicht zorgt dat voor een prachtig nieuw perspectief!

Altijd op de hoogte blijven?