‘Verkeerd beeld van een slagerij’

7 april 2020 Karlijn Meulman

Eline Weijers (18) wilde altijd al aan de slag in de wereld van food. Haar opleiding Generation Food bij SVO past dan ook perfect bij haar. Haar eerste stage volgde Eline bij Keurslager Van Linschoten in Rotterdam. “Ik vond het zo leuk dat ik later misschien in een slagerij wil gaan werken.”

Praktijkgericht

Voordat Eline aan de Generation Food-opleiding begon, volgde ze een andere opleiding in de richting van food. Die bleek voor haar te theoretisch, dus maakte ze de overstap. “Ik ben heel praktijkgericht en bij Generation Food bestaat ruim de helft van de lessen uit praktijk,” zegt Eline. “Ik vond de meeloopdag al meteen fantastisch. Ik mocht zelf vis fileren en wilde eigenlijk niet meer stoppen. Dat ik iets wilde doen met food was al jaren duidelijk, ik sta heel graag in de keuken met mijn moeder. Sinds ik met Generation Food ben begonnen, is food echt een passie van mij. Kookboeken lezen, kookprogramma’s kijken: ik ben er altijd mee bezig.”

Stage bij de slager

Generation Food is een voltijd mbo-opleiding op niveau 4 van SVO vakopleiding food. Studenten gaan elke dag naar school. Door middel van stages maken zij kennis met de verschillende branches in food en worden zij opgeleid tot ondernemers of bedrijfsleiders in de foodbranche. Eline liep begin dit jaar haar eerste stage. “Ik wist niet goed waar ik stage wilde lopen en mijn mentor stelde Keurslager Van Linschoten in Rotterdam voor,” zegt ze. “Ik wilde graag met mijn handen werken en veel leren en dat kon bij deze slagerij. Zelf had ik helemaal geen goed beeld van de slagerij. Ik dacht meer aan een slachterij, maar dat is het natuurlijk niet. Toch wilde ik het proberen en dat was een goede keuze. De eerste dag mocht ik meteen al zelf gehakt en hamburgers maken. Zo leuk, dat had ik niet verwacht.”

Foodtruck beginnen

Eline voelde zich al snel als een vis in het water. Ze draaide mee in de productie en maakte zelf vlees, worst, maaltijden en salades. Op school had ze al snijtechnieken geleerd en die kon ze tijdens haar stage goed gebruiken. “Het is leuk om producten te leren maken en te zien hoe klanten daarmee de deur uitlopen”, zegt Eline. “Maar het interessantste deel van mijn stage vond ik het werk van slager Hubert. Hij liet me enthousiast zien hoe hij vlees bewerkt en welke delen voor welke producten worden gebruikt. Daar leerde ik zoveel van. Uiteindelijk vond ik mijn stage zo leuk, dat ik later best in een slagerij zou willen werken. Mijn droom is uiteindelijk een eigen foodtruck runnen. Ik dacht eerst aan iets met chocolade en patisserie, maar misschien moet ik toch een combinatie met vleesproducten gaan bedenken.”

Foto: SVO

Altijd op de hoogte blijven?