Varkensoor en groente-patty’s

Josja Haagsma (foto Pascal Goudkuil)

Slagers over… vleesvervangers

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Janine van der Geest buigen zich dit keer over vleesvervangers.

Het is alweer een paar jaar geleden, in oktober 2018, dat we op vakantie gingen naar New York. De stad waar zo’n beetje alle trends vandaan komen. Niet alleen op het gebied van mode, maar zeker ook op het gebied van eten.

Ik had van tevoren een aantal unieke adresjes opgezocht waar we konden gaan eten. Zo hebben we bij een zaakje gegeten waar ze pasta maakten van bloed, waar lamshart werd verwerkt tot een heerlijke steak tartaar en waar je een salade kon eten met krokant gebakken varkensoor en warm gerookte tong. Producten die je normaal niet zo snel zult eten, maar die wel nieuwe inspiratie geven voor het maken van bijzondere gerechten.
Naast de toffe restaurants waar je heerlijk vlees kon eten, waren er ook veel hippe zaakjes die alleen maar veganistisch eten serveerden. Dat betekent geen vlees, geen zuivel en geen eieren. Eén van de avonden hebben we in een vegan hamburgerzaak een proeverij van broodjes hamburger gedaan. Er zaten serieus hele lekkere hamburgers bij. Sommige waren zo gemaakt dat het net vlees was. Anderen waren meer groente-patty’s, waarin de smaak van zoete aardappel of bonen nog duidelijk herkenbaar was.

Het is leuk om te zien hoe creatief restaurants omgaan met de nieuwe trend om steeds meer vegetarisch en veganistisch te gaan eten. Wij moeten er gewoon rekening mee houden dat steeds meer mensen een voorkeur krijgen voor de vegetarische optie. Wij eten ook echt niet elke avond vlees, maar als we vegetarisch eten, kiezen we bijvoorbeeld voor een heerlijke Indische curry met linzen of een goede zelfgemaakte pizza met verschillende soorten kaas. Vegetarische gerechten kunnen namelijk heerlijk zijn!

Alleen word ik meestal niet echt blij van de ‘vleesvervangers’ uit de supermarkt. Die zijn voor mijn gevoel vooral bedoeld voor de niet zo creatieve thuiskok.

Lees ook
MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

In april 2022 nam Marel Sleegers Technique over en verwelkomde daarmee de Nederlandse leverancier van oplossingen voor onder meer interleaving, stacking, loading en slicing in de Marel-familie.

Slagers worstelen met hoge energieprijzen

Slagers worstelen met hoge energieprijzen

Het zal niemand zijn ontgaan. Veel slagers worstelen met de hoge energieprijzen. Er zijn slagers bij wie de energierekening vijf keer hoger is dan voorheen en meer dan de helft van de slagers teert op het eigen vermogen, bleek uit een peiling van Koninklijke Nederlandse Slagers.