Tot het uiterste

AMSTERDAM - Gertjan Kiers maakt buikspek. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Ik mag toch onderhand wel aannemen dat we zo langzamerhand weer wat beweging in de economie gaan krijgen. Dat we afscheid hebben genomen van de avondklok en dat we ons weer druk kunnen maken over hoe we de volgende dag alles af kunnen krijgen.

Hoewel ik u kan verklappen dat ik geen reet merk van die avondklok. Tegen die tijd lig ik meestal al in diepe slaap tussen de klamme lappen. U vraagt zich nu waarschijnlijk af waar ik in hemelsnaam moe van word, omdat ik als horecaslager waarschijnlijk geen moer te doen heb. Ik ben de laatste die dat zal ontkennen. In de breedte hebben we nog werk zat, maar de druk om te presteren is voor een groot deel verdwenen. De druk die ik nodig heb om tot het uiterste te gaan. De druk die me uitdaagt en brengt op het niveau waar ik graag wil zijn. Die druk is er nu even niet en juist daarom voel ik me futloos en moe.

Evengoed geniet ik elke morgen van die vroege wekker. Zes dagen per week vind ik het heerlijk om samen met wat vrachtwagens de snelweg op te gaan, onder het genot van een bakkie leut en wat straffe muziek. Maar ik mis de reuring, het moeten en vooral het de mensen naar de zin maken. Het presteren in teamverband. Om aan het einde van de week, onder het genot van een groot glas bier, tegen elkaar te zeggen: ‘Dat hebben we maar mooi geflikt!’ Dat we een hele dag kunnen rusten, waarbij je alweer uit kijk naar de volgende werkweek.

Wat ik ook mis, is het reizen. Ik ben zeker al een jaar niet meer in mijn ‘second hometown’ Dublin geweest. Man, wat mis ik die stad. Ik mis de mensen, de pubs, de muziek en de slagers. Ik mis de gesprekken met mijn Ierse collega’s, in van die typische Ierse ambachtelijke winkels. Maar straks als we weer mogen, mis ik één ding zeker niet: het afgelopen jaar. Het jaar dat een aanslag heeft gepleegd op onze vrijheden, die ooit zo vanzelfsprekend leken. Laten we hopen dat we zo spoedig mogelijk weer terugkeren naar het oude normaal.

Gertjan Kiers

Demoslager en auteur van het boek Vleesbijbel

Mail: demoslager@gmail.com
Web: www.demoslager.nl/
Facebook: /gertjan.kiers
Twitter: @demoslager

Dossiers
Lees ook
‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...

Grootste slagerij van Noord-Nederland opent deuren in Groningen

Grootste slagerij van Noord-Nederland opent deuren in Groningen

Op 23 juli openden de oprichters van Just Meat de deuren van hun slagerij in Groningen, vlakbij de Martinitoren. Het is meteen de grootste slagerij van Noord-Nederland. De moderne halalslagerij is volgens de eigenaren een slagerij voor iedereen. Het filiaal is gevuld met 14 meter lange vitrines, die vol liggen met rund, schaap, lam, geit, kip en konijn;...

Inschrijving Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022 geopend

Inschrijving Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022 geopend

In 2022 gaat Omroep Brabant voor de 25e keer op zoek naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Bakkers, slagers, leerlingen, studenten, thuisbakkers en innovatieve worstenbroodbakkers kunnen zich nu inschrijven voor deze jubileumeditie.