Spécialité de la maison

18 juni 2024 Nico Englebert Gerrit de Heus

BLOG | Goedemorgen slager, u heeft echt wel mooie stukken vlees in de toonbank liggen, maar bij mijn slager in Frankrijk… Ziet u, we hebben al jaren een leuk stulpje in de Provence waar zelfs de grond ruikt naar Franse parfum door al die landschappen met lavendel. Oh, mon Dieu, daar zie je pas echt mooi vlees. En dan al die zelfgemaakte producten, dat zie je werkelijk nergens in Den Haag…”

“Ook een goedemorgen mevrouw, fijn dat u er bent. Kan ik u wellicht van dienst zijn?”

Ik denk dat alle slagers – niet alleen in Den Haag – een soortgelijk verhaal meerdere keren hebben aangehoord. Maar het wordt minder en dat komt natuurlijk door de grote inhaalslag die wij de laatste jaren in Nederland hebben gemaakt. 

Ook onze supermarkten zijn de weg van een hoger segment ingeslagen en zijn geen kiloknallers meer. Wat de supermarkt betreft ben ik het sowieso met de dame eens: de Franse Carrefours en hypermarchés van zo’n 10.000 vierkante meter zijn werkelijk winkelwalhalla’s. 

Toch vind ik het spijtig de betreffende mevrouw te moeten vertellen dat de kleine Franse slager steeds meer uit het zicht verdwijnt en vervolgens wordt opgeslokt door grote ketens. “Om dat hier in Den Haag te voorkomen, is het belangrijk om lokaal boodschappen te blijven doen. Hier in ons “Haagje” zijn er gelukkig een aantal prima slagerijen met elk een feest aan specialiteiten. 

Wij werken al 25 jaar met het Livarvarken en ruim 15 jaar komt ons gehele assortiment rechtstreeks van de boer. Ver weg van industrievlees en -productie heb ik mijn kleinere mesters kunnen vinden, die zich zeven dagen in de week inspannen voor kwaliteit, tot en met het slachtproces bij lokale slachterijen.

Door die korte lijntjes in onze keten, waar iedereen elkaar kent door de jarenlange werk- en vriendenrelatie, hebben wij een prachtig ambacht. We werken van kop tot staart: wij gebruiken alle vleesdelen én organen. Hierdoor produceren wij de lekkerste producten. 

Ik maakte een wijzend handgebaar naar een plek in de toonbank, “Mevrouw, ik laat het u zien: paté de Campagne, paté Affligem, Texelse lamspaté, rillette, saucisson de Toulouse, jambon persillé…” Mevrouw werd er stil van en was danig onder de indruk en… bestelde enthousiast. Met een tas vol lekkers rekende ze af en verliet de winkel. Bij de deur keken we elkaar aan. Ik knikte haar gedag en zei met een vriendelijk gezicht: “Merci beaucoup!”

Altijd op de hoogte blijven?