Het is een terugkerend item wat actueel wordt als de zon zijn best doet en de vogeltjes fluiten. De deken van behaaglijke warmte doet onze barbecue-harten sneller kloppen en alleen al bij de gedachte aan een mooi stuk vlees, knisperend boven de hete kolen, loopt het water in de mond. En wees eerlijk, vlees en groenten bereiden boven die gloeiden houtskool of een open vuur geeft simpelweg dat pure gevoel van eenvoud. En het is iets wat je overal kunt doen.
Of die eenvoud helemaal terecht is, daar twijfel ik wel een beetje over. Want barbecueën heeft de laatste jaren een behoorlijke vlucht genomen. Als je enkel en alleen al kijkt naar de verschillende soorten en merken barbecues, dan wordt het maken van een keuze al bijna een hoofdpijndossier. Buiten de vele kamado’s, pelletgrills, smokers, braais en de oerdegelijke tijdloze Weberkettle, is er ook nog een grote range aan houtskoolsoorten verkrijgbaar. En dan moet je ook nog eens kiezen wat je erop gaat maken. Daarbij is een grote rol uiteraard weggelegd voor de ambachtelijke vakslager, die naast het grillassortiment, zoals spiesen en lapjes, natuurlijk ook een groot assortiment voor de doorgewinterde pitmaster kan aanbieden. Van mooie gemarmerde côtes en porkracks tot aan de ultieme uitdaging: de brisket. Adviseren is hierin een must en laten proeven is een handige tool om de klant te verleiden. Ik denk dan altijd weer aan vroeger.
Als ik de volle winkel inliep met een schaal vol warme grillworsten, dan zag ik de transformatie van klant naar roofdier. In no time was de schaal leeg en kon ik weer opnieuw beginnen, om te laten proeven én voor de verkoop. Hoe mooi is het als je voor de deur een rokende kamado hebt staan voor een proeverij van vele worst- en vleessoorten?
Als je daar ook nog een adviserende pitmaster bij zet, die alle vragen van de klanten kan beantwoorden, dan kan de zomer al niet meer stuk. En weet je wat het allermooiste is? Erover schrijven is net zo smaakmakend als erover praten. Ik steek dus straks gelijk de houtskool in mijn Big Green Egg aan en ga voor die lastige brisket. Want ook deze slager wil nog steeds uitgedaagd worden.