Smaak voor je geld

15 juni 2016

‘Heeft het gesmaakt?’, vraag ik wel eens als ik iemand heb zien genieten van een heerlijk stuk vlees. ‘Jazeker’, hoor ik dan. ‘Het was heerlijk mals!’ Da’s dus geen antwoord op mijn vraag, ik probeer het nog een keer: ‘Ja, maar hoe is de smaak van het vlees?’ Waarna ik bijna altijd hetzelfde antwoord krijg: ‘Dat zeg ik, heerlijk mals. Gewoon lekker zacht.’

Tja, op zulke momenten besef ik eens te meer dat er nog veel moet gebeuren, want smaak en mondgevoel worden nog altijd door elkaar gehaald. Het is zelfs zo erg, dat ik, als ik iemand een bijzonder karaktervol stuk vlees laat proeven, dat geheid een beetje bite heeft, steevast krijg te horen: ‘Het is wel lekker, maar wel een beetje stug’. Of dat lekkere dan op de smaak van het vlees slaat, betwijfel ik. Het lijkt soms wel of de bite belangrijker is dan de smaak van het vlees.

De ossenhaas profiteert optimaal van deze misvatting. Ik maak het keer op keer mee tijdens de proeverijen waarvoor ik nog wel eens wordt uitgenodigd, ter promotie van nieuwe vleeslabels. Van tevoren heb ik vaak de valse hoop om de interessante delen te kunnen proeven. Helaas kiezen de meesten voor de veilige weg en schotelen dan weer een tournedos voor.

Gelukkig kan vlees wat minder smaakvol is en minder bite heeft, niet vies zijn. Maar dat is dan ook het enige pluspunt dat ik kan bedenken. Ik wil kauwen. Ik wil vlees in mijn mond proeven dat ik niet met de achterkant van het mes kan snijden. Geef mij maar middenrif, longhaas en bavette, delen met smaak en karakter en inderdaad, met een beetje bite. Dat deze delen vaak ook nog interessanter geprijsd zijn dan de ossenhaas, is mooi meegenomen. Eigenlijk hebben deze delen alleen maar voordelen, ze zijn goedkoper en je krijgt er meer smaak voor terug. Nu moet alleen de consument er nog van overtuigd worden dat als hij vlees eet, het wel zo lekker is als hij het vlees ook echt proeft. Aan ons de taak om hem erop te wijzen dat hij veel meer smaak voor zijn geld krijgt. En wees eerlijk, over smaak valt niet te twisten, over het gebrek eraan natuurlijk wel.

Altijd op de hoogte blijven?