Smaak & ambacht

10 december 2024 Gertjan Kiers

BLOG | Terwijl ik dit schrijf, vallen de blaadjes alweer van de bomen en vertelt het weerbeeld dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. En als de herfst zijn intrede doet, dan betekent dit automatisch dat de wildtijd weer is aangebroken. Ik moet bekennen dat dit seizoen mijn minst favoriete periode van het jaar is. Evengoed heb ik er dagelijks mee te maken, dus vermijden kan ik het niet. 

Daarnaast ben ik persoonlijk geen wildliefhebber en evenmin een wilde eter. Maar wanneer je in deze tijd een restaurant bezoekt, krijg je dikwijls automatisch wild voorgeschoteld. Op zich is daar niks mis mee. En uit respect voor de chef eet ik mijn bordje leeg, jok een beetje en zeg dat ik het heerlijk vond. Houd je dan helemaal niet van wild en/of gevogelte?, hoor ik je denken. Zeker wel! Ik ben namelijk gek op kip, gewoon een ordinaire kip. Het dijenvlees gaat in mijn curry’s, waar ik dol op ben. Hele kippen gaan regelmatig op een bierblik op mijn BBQ, waarbij het gros van de mensen denkt dat het bier ook nog smaak afgeeft aan de kip; nonsens natuurlijk. 

Het is dus niet gek dat er laatst een kip in mijn koelkast lag en er op dat moment op social media toevallig een video langskwam van kookheld Marco Pierre White. In deze video leerde Marco mij een hele kip klaarmaken op de meest eenvoudige manier. Zonder lastig verkrijgbare ingrediënten en ingewikkelde kooktechnieken. Gewoon op basis van ingrediënten die je op elke hoek van de straat kunt kopen. 

In dit geval, naast de kip, citroen, peterselie, olijfolie en een kippenbouillonblokje. Verder had ik alleen een pan en een oven nodig. De citroen en peterselie gingen in de kont van de kip. Het bouillonblokje moest ik fijnwrijven en mengen met een lepel olijfolie om daarmee de huid in te smeren. Even rondom aanbakken in de pan en hup, een uurtje op 160 °C in de oven. Een staaltje less is more, want het resultaat was een goddelijke kip voor heel weinig geld en met heel veel smaak. Gemaakt met mijn eigen handen en een klein beetje hulp van de oven. Geloof me, het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ook in dit machinale tijdperk zijn je smaak, het ambacht en je geteisterde handen leidend.

Gertjan Kiers is slager en kookboekenschrijver

Alle columns van Gertjan Kiers en andre columnisten van Vleesmagazine zijn te vinden onder blogs.

Naar alle blogs

Altijd op de hoogte blijven?