Slagers over... Automatisering
In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager en kookboekenschrijver Gertjan Kiers en slager/cateraar Josja Haagsma buigen zich dit keer over automatisering en digitalisering.
Zelf vind ik het als slager het mooiste om echt contact te hebben met het vlees. Elk stukje vlees zelf vastgehouden te hebben. Er iets van te vinden en het daarna te verwerken tot een mooi eindproduct. Het vlees uitzoeken, malen, kruiden en zout erbij doen, daarna de worst opstoppen, met de hand draaien, ophangen om het te drogen, te roken en daarna vol trots in de winkel te verkopen. Een hoop stappen waarbij er goed opgelet moet worden dat er niks verkeerd gaat. Op die manier zorgen voor een mooi en constant eindproduct.
Door het automatiseren verdwijnt de kennis van het maken van de worsten. Dit wordt allemaal onthouden door de computers en meerdere medewerkers voeren een klein deel van het proces uit. Dit zorgt voor een belangrijk deel voor het verlies van het ambacht.
Aan de andere kant is automatisering ook een stuk vooruitgang. Met een grote vacuümvuller heb je nooit meer luchtbelletjes in je worst en weet je zeker dat ze gelijk zijn van gewicht. Ook zijn klimaatkasten natuurlijk een mooie uitvinding en heeft regen of kou geen effect meer op onze rookworsten of droge worsten. Ook kunnen we hierdoor worsten maken die wij voorheen met ons Hollandse klimaat niet konden maken.
Het is superpraktisch, al die automatiseringen, maar geef mij maar het oude vertrouwde ‘handen aan het vlees’. Hierdoor krijg ik het gevoel dat ik het vlees langzamerhand steeds beter begin te begrijpen en er daardoor ook steeds iets mooiers van kan maken. Door te voelen, te proeven en te ruiken hoop ik een steeds betere ambachtsvrouw te worden.
Dit is een artikel uit Vleesmagazine 8. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.
|