NVWA – Een zacht eitje

8 augustus 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er zelf debet aan dat van autoriteit al lang geen sprake meer kan zijn.

Goed, het gaat hier om een persoonlijke mening, maar recente zaken die het nieuws haalden, hebben menig Nederlander de wenkbrauwen doen fronsen.

Ik noem in de herinnering het Indonesische restaurant in Den Haag waar de basis gelegd moest worden voor de formatiegesprekken. Op de website van de NOS stond dat het ‘een goede rijsttafel’ was en dat er ‘een goede basis’ was gelegd. De NVWA dacht hier anders over, want een maand later werd het gesloten wegen de slechte hygiëne.

In 2016 was de NVWA betrokken bij het onderzoek naar rubbergranulaat kunstgrasvelden. Op de website (7-10-2016) van de rijksoverheid stond dat minister Edith Schippers het RIVM had opgedragen onderzoek te doen naar mogelijke gezondheidsrisico’s. Ook bureau Risicobeoordeling van de NVWA (BuRo) werd gevraagd een rol in dit onderzoek te spelen. Hoe lang heeft Nederland moeten wachten op uitsluitsel?

Gaan we nog een jaar terug in de tijd, dan scoort de NVWA met krantenkoppen over schadelijke stoffen in tatoeage-inkt die kankerverwekkend kunnen zijn. Je kon lezen op de website een blikopnieuws.nl (16-04-2015) De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor tatoeages met gevaarlijke kleurstoffen. Naar schatting een derde van alle op de Nederlandse markt beschikbare en gebruikte tatoeage-inkten bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Nou, lekker dan denk ik, terwijl ik bij het zwembad om me heen kijk.

Meer recent, namelijk 27 juli stond op nu.nl: 'Op de kermis in Tilburg en op een pretpark elders in het land, blijven de attracties Chaos en Nautilus donderdag gesloten.' Dit na een ernstig ongeluk met een gelijksoortige attractie in de VS. Op 12 juni had rtlnieuws.nl nog bericht over de uitkomsten van onderzoek door de NVWA bij kermisattracties in Nederland. Een attractie met de naam Chaos, hoe treffend kan het zijn?

Nu weer weet de NVWA de schijnwerpers op zich gericht door het onderzoek naar het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven. Als één ding nu al duidelijk is - nog voordat er een parlementaire enquête commissie moet komen om de schuldigen van jaren wanbeleid bij het ministerie van economische zaken en de NVWA aan te wijzen - dan is het wel dat de communicatie K is.

Toch vreemd dat een autoriteit die verstand heeft van... ja, waarvan eigenlijk niet? Van restaurants, rubbergranulaat korrels, tatoeage-inkt, kermisattracties en zelfs een eitje, maar geen verstand heeft van communicatie en bedrijfsvoering. Het is niet verwonderlijk dat de NVWA steeds meer zaken overlaat aan commerciële bedrijven die zich wel weten te verkopen, maar het geeft wel te denken. Want hoewel ze in de media hun tanden laten zien, blijven velen zich verbazen over de incompetentie van de eens zo gezaghebbende dienst.

De NVWA blijft door de hoeveelheid, complexiteit en verscheidenheid van taken met een ontoereikende bezetting en slechte aansturing een groot gevaar voor een verantwoord gezond zacht gekookt eitje bij het zondagse ontbijt. Over al het andere kun je beter niet te veel nadenken.

 

Altijd op de hoogte blijven?