Nieuwe kansen!

Ik hoop dat iedereen een goede decembermaand achter de rug heeft, dat alle administratie van 2018 is weggewerkt en dat iedereen in goede gezondheid de plannen voor 2019 klaar heeft. Tijd voor goede voornemens, of zijn deze al in de kast gezet? Wij slagers zijn vaak deel van die goede voornemens, ze draaien immers vaak om eten. Afvallen, gezonder eten, bewuster leven, meer genieten en minder vlees eten...

WAT?! Het wordt nog heftiger, tijdens een etentje had ik een gesprek over goede voornemens en een jongedame zegt tegen mij: ‘Ik eet minder vlees en ik eet alleen nog vegan.’ Ik probeer me in te houden, minder vlees eten en vegan? Aparte combinatie!

Ik begin met mijn vragenvuur: ‘Waar koop je doorgaans vlees? Weet je wat je eet? Wat eet je als je geen vlees eet?’ Vervolgens krijg ik antwoorden met een aantal steekwoorden: ‘Supermarkt, weet ik veel.’ Het levert leuke en interessante discussies op, maar als ik in de supermarkt langs het vak met vleesvervangers loop en de etiketten bekijk, weet ik niet of dit nu de toekomst is. Ik schrik van de conserveringsmiddelen en smaakversterkers in deze producten.

Consumenten die bewuster en minder vlees eten, zien wij terug in onze slagerij. Ik merk dat zij willen weten waar het vlees vandaan komt. Ze willen zien dat de slager het stukje vlees afsnijdt en ze willen een goed advies. De betutteling vanuit de media zet vooral jongeren aan het denken, maar als je doorvraagt, weten zij vaak niet wat nu echt de essentie van het verhaal is: gezondheid of klimaat.

Toch weet ik zeker dat we er iets mee moeten doen. De keren dat wij vegetarische producten hebben aangeboden, waren die geen succes te noemen. Wat wel een succes gaat worden, weet ik nog niet. We gaan dus verder op onderzoek uit.

Een paar weken later ben ik bij mijn kapster. Als ik haar vleesbestelling in de koelkast zet, roept zij: ‘Ik ben gek op vlees, ik vind het gewoon zo lekker.’ Ik begin te stralen en sta weer met beide benen op de grond. ;-)

Ik ben benieuwd wat jullie nieuwe plannen voor 2019 zijn en of jullie tegen dezelfde discussies aanlopen!

Dossiers
Lees ook
‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?

Verstegen's Marianne van Keep ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’

Verstegen's Marianne van Keep ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces, kreeg 11 november de titel ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’ toegekend tijdens het Nationaal Sustainability Congres in Hilversum.

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland kent de meeste (zelfverklaarde) flexitariërs en minste vleeseters van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7.500 consumenten uit tien Europese landen die onlangs werden ondervraagd.