Laat je inspireren

Ed Nozeman

Slagers over... maaltijden

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager Ed Nozeman uit Leiden en de Friese slager Josja Haagsma buigen zich dit keer over maaltijden en salades.

Vijftig jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met kant-en-klare maaltijden in de slagerij. Als klein ventje stond ik bij mijn moeder thuis in de keuken te kijken hoe zij bami en nasi maakte, om in de slagerij van mijn ouders te verkopen. Wat later deden de eerste stamppotten, verpakt in kunstdarmen, hun intrede. Een halve eeuw later zorgen kant-en-klare maaltijden en salades in een moderne slagerij al snel voor 15 tot soms wel 20 procent van de totale omzet.

Ik ben ervan overtuigd dat dit marktaandeel in de toekomst alleen nog maar groter zal gaan worden. Conclusie: hier liggen kansen voor de slager.

Maar wij slagers zijn niet de enigen die maaltijden aanbieden. Dat betekent dat we moeten focussen op waar we goed in zijn. Om zo onze klanten binnen te halen en binnen te houden! De moderne consument verwacht een uitdagend, gevarieerd en ook gezond assortiment, waar ook best wel eens een vegetarische maaltijd of salade tussen mag zitten. Maak gebruik van de flexibiliteit die je hebt als slager en varieer regelmatig. Een kleine moeite die beloond zal worden.

Ik laat me graag inspireren door collega’s. Mijn ervaring is dat je altijd welkom bent als je eerst even een afspraak maakt. Een bedrijf dat ik van harte wil aanbevelen om eens te bezoeken is Landwaart Culinair in Maartensdijk. Voorheen een traditionele groentezaak. Nu is het een goed voorbeeld van een actieve ondernemer die met zijn tijd en vestigingspunt mee is gegaan.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

In april 2022 nam Marel Sleegers Technique over en verwelkomde daarmee de Nederlandse leverancier van oplossingen voor onder meer interleaving, stacking, loading en slicing in de Marel-familie.