Onlangs kondigde mijn zevenjarige zoon aan dat hij voortaan als vegetariër door het leven gaat. Als professionele vleesliefhebbers onder elkaar kunnen we natuurlijk wel stellen dat onterving op zo’n moment de voor de hand liggende reactie lijkt, maar ik moet bekennen dat het besluit van mijn kleine planteneter mij vooral met trots vervulde.
Zelf ben ik – net als de generaties voor mij – door en door carnivoor. Ondanks die genetische voorliefde probeer ik ook bewuster om te gaan met mijn vleesconsumptie, door kwaliteit te verkiezen boven kwantiteit. Het zou immers eeuwig zonde zijn als we in de toekomst niet meer kunnen (of willen) genieten van vlees.
Gelukkig gloort er hoop aan de horizon, voor mij, mijn zoon en de rest van zijn generatie, onder andere in de vorm van kweekvlees en vlees uit de printer. Het Israëlische bedrijf Redefine Meat maakt stukken ‘rood vlees’ met een 3D-printer. Daar komt geen dier aan te pas (zie pagina 31). In Israël is het vlees al te koop bij slagers en in Nederland is het verkrijgbaar bij enkele restaurants. Topchefs als Ron Blaauw en Julius Jaspers zijn laaiend enthousiast over deze ‘whole cuts’ uit de printer.
Bij veehouderij de Crole Hoeve in Sint-Oedenrode zijn de voorbereidingen voor de productie van gekweekt vlees in een vergevorderd stadium. Eigenaar Leon Moonen laat zijn Schotse Hooglanders en andere robuuste runderen vrij grazen in de natuur. De aandacht voor het welzijn van zijn kudde is al uitzonderlijk hoog, maar het kan nog beter, vindt Moonen. Het leven van zijn runderen eindigt immers nog altijd in de slachterij. Het gebruik van stamcellen stelt de boer in staat vlees te kweken van zijn levende runderen.
Opgewekt vertelde ik mijn zoon over de print- en kweekvleesrevolutie, met de kanttekening dat de eerste kweekvleesburger komende zomer nog niet op de BBQ zal liggen. Het trage verloop van de Europese regelgeving zorgt ervoor dat het waarschijnlijk nog een jaar of twee duurt voordat de gekweekte vleesproducten in Nederland kunnen worden verkocht.
Tot die tijd blijf ik zo bewust mogelijk genieten van het heerlijke vlees van Moeder Natuur. Met af en toe een groenteburger tussendoor.