Slagers over... Automatisering

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager en kookboekenschrijver Gertjan Kiers en slager/cateraar Josja Haagsma buigen zich dit keer over automatisering en digitalisering.

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen. Ik kan mij herinneren dat ik als winkelknechtje de bedragen in guldens onder elkaar op de achterzijde van een vleeswarenzakje schreef en met een rekenmachine alles optelde.

Maar tijden veranderen. Tegenwoordig worden bedrijven geleid vanachter de laptop. Een vinkje daar, een cijfertje erbij, printertje op scherp en draaien maar. Moeiteloos gebruikt de pc zijn printer als slaaf en rollen de omgekapte bomen in papiervorm uit de mond van diezelfde slaaf. Met een druk op de knop worden we gegeseld door recepten, werkschema’s, calculaties en urenregistraties, die overigens vaak laten zien dat we te lang werken. En als we eindelijk dat heerlijke worstrecept hebben uitgelezen, waarna de worst door die grote machine – die mij alle gevoel van ambacht ontneemt – op de perfecte manier is gedraaid, dan wordt de worst gelukkig nog door mensenhanden in de vitrine gelegd. Dat hij daarna wordt afgerekend met een hypermoderne kassa, om vervolgens in de tas te belanden van een klant die heeft betaald met een plastic kaartje, is standaard geworden. Ach, de belastingdienst is er blij mee. Ik geef toe, ik ben een ouderwetse, ambachtelijke romanticus. Ik accepteer onze geautomatiseerde en gedigitaliseerde maatschappij, maar soms verlang ik terug naar de geschreven getalletjes op de achterkant van het vleeswarenzakje. Het zijn vervlogen tijden toen we nog niet in invisible boxes leefden. 

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 8. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?