In gesprek met elkaar

11 januari 2022 Christiaan Verkuijl

Slagers over... het slagersvak

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Soms heb je een gesprek met een klant waar je aan terug blijft denken. Onlangs hielp ik een dame die voor een kennis een bestelling op kwam halen. We hadden een gezellig praatje met elkaar terwijl ik haar aan het helpen was. Ze vertelde mij dat ze vegetariër was. Ze had al meer dan 15 jaar geen vlees gegeten. Voor mij als voltijd carnivoor niet in te denken! Ik vroeg haar waarom ze geen vlees meer eet. Ze had genoeg van de hoeveelheid vlees die in de supermarkten verkocht wordt. Ze had vragen bij de leefomstandigheden van de dieren. En vooral had ze twijfels of de dieren wel zorgvuldig en respectvol worden geslacht.

Niet elke consument met een plantaardig voedingspatroon staat open voor een gesprek. Ik vroeg haar dus of ik wat mocht vertellen over hoe wij als slager hiermee omgaan. En over onze keuzes voor het vlees dat we verkopen. Ik legde haar uit hoe de leefomstandigheden van onze dieren zijn. Maar ook hoe netjes en efficiënt de dieren worden geslacht. Hoe wij als vakkundige slagers in Nederland respectvol iedere dag bezig zijn met het be- en verwerken van het vlees. Met als doelstelling van kop tot staart onze dieren te verwaarden.

Zomaar, midden op de dag had ik een open en eerlijk gesprek over wat mij en haar raakt. Aan het einde van het gesprek vertelde de mevrouw dat ze het eigenlijk nog nooit op deze manier bekeken had. Voorzichtig opperde ik ‘misschien toch weer eens een stukje vlees proberen?’ U begrijpt, mijn slagershart sloeg over toen ze ja zei.

Zonder dat ik er erg in had, was door te vertellen hoe het er echt aan toe gaat, haar de ‘andere kant’ van het verhaal duidelijk geworden. Daardoor had ze haar mening bijgesteld. Het gaf me weer bevestiging hoe belangrijk het is om ons verhaal te vertellen. De essentie van het slagersvak is toch wel om op een professionele manier iedere dag weer de mooiste producten te maken en te verkopen.

Juist in deze tijd, waarin vlees vaak ter discussie staat, moeten wij als slagers laten zien dat wij de specialisten zijn. Die op een verantwoorde en toekomstbestendige manier met het vak bezig zijn. En door een open en eerlijk gesprek met elkaar, ontmoet je elkaar. (O ja, de mevrouw is zojuist al voor de derde keer in de winkel geweest voor nog meer mooie nieuwe producten)

Altijd op de hoogte blijven?