Het nieuwe normaal

14 mei 2020 Jan Nederhoed

Wat is er enorm veel veranderd sinds mijn laatste column. Schreef ik afgelopen editie nog over het plezier dat we hebben in ons vak, komt daar ineens een coronacrisis overheen. Onze minister-president zegt: “bleib zu Hause, restez à la maison, blijf thuis.” Hij heeft er ook nog een leuke kreet bij bedacht: “de intelligente lockdown.”

Je zal maar een slagerij in een druk winkelcentrum hebben of een vleesbedrijf dat zich heeft toegelegd op het leveren aan horeca... De ene collega wordt harder geraakt dan de andere. Sommigen missen de helft of meer van hun omzet, terwijl bij anderen de schade beperkt blijft. Maar hoe je het ook wendt of keert; geraakt worden we allemaal.

De top tien van de grote grillworsttest kwam op de valreep binnen en ook die prijsuitreiking ging niet door; da’s balen voor de collega’s in de top tien. Het barbecueseizoen kunnen we haast wel als verloren beschouwen. Een lichtpunt is wel dat ik gehoord heb dat de paasomzet over het algemeen goed tot prima was.

Ik ben lid van de Mannenvakgroep van de KNS en zie bijna dagelijks appjes voorbij komen met bemoedigende teksten en allerlei creatieve oplossingen. Echt geweldig om te zien hoe collega’s uit het hele land elkaar tips en tricks geven over problemen die ze tegenkomen. De kruizen op de vloer en de plexiglas schermen stonden binnen no-time op de gezamenlijke app. Het laatste nieuws van het RIVM werd gedeeld, net zoals het idee van een stoplicht dat bediend kan worden vanachter het blok. Geweldig allemaal en complimenten naar de collega’s van de MVS. Iedereen is behulpzaam, eerlijk en open naar elkaar toe!

Die complimenten gelden ook zeker voor de KNS. Via diverse sociale media houden zij ons geweldig op de hoogte van de laatste stand van zaken. We realiseren ons dat niet altijd maar het is erg waardevol voor de sector om zo’n bond achter ons te hebben.

Ondertussen richten we ons maar op de toekomst. De voorbereidingen voor de Noordelijke Slagers Manifestatie op 5 oktober in Zwolle gaan gewoon door en daar zal, naar alle waarschijnlijkheid, ook de prijs voor “de lekkerste bal van Nederland” uitgereikt worden. Als de regels straks worden versoepeld krijgen we misschien nog een mooie nazomer met leuke barbecuehandel. Ik heb het idee dat de consument de slager weer weet te vinden en vooral ook weet te waarderen en dat is in elk geval winst. Hoe dan ook, houd afstand en vooral… blijf gezond.

Altijd op de hoogte blijven?