Handwerk

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_3

“Zelf ga ik mijn winkel vanaf februari volgend jaar ook verbouwen. Zo eens in de tien à vijftien jaar is dat nodig. Vroeger kon je misschien veertig jaar met dezelfde winkel doen, maar die tijd is voorbij.” Dat vertelt Koos van Essen, de nieuwe voorzitter van de KNS. Natuurlijk komen bij zo’n verbouwing belangrijke keuzes op het gebied van apparatuur kijken. Verderop in datzelfde interview heeft Van Essen het ook over het groeiende tekort aan medewerkers in de branche. Wederom een onderwerp dat deels aan apparatuur raakt. Want hoe meer je door apparaten kunt laten doen, hoe minder handen je nodig hebt. Allemaal zaken om over na te denken als je vervanging of aanschaf van machines overweegt. Kassasystemen, vulmachines, vitrines, koelcellen, combisteamers; wat heb je nodig en welke opties zijn er?

Poelier Anton de Heus koos voor een pronkstuk van een vitrine voor zijn nieuwe zaak in Beneden-Leeuwen. “Mensen moeten bij binnenkomst denken: ‘wauw, wat ziet het er hier mooi uit’”, vertelt hij in de reportage. Ook over de keuze voor zijn nieuwe grill is hij erg tevreden: “Een investering maar het scheelt veel werk.”

En daar zijn we dan weer bij apparaten die werk kunnen doen waarvoor steeds minder mensen te krijgen zijn. Wat mij betreft zit de belangrijkste boodschap van deze editie dan ook in de column van Gertjan Kiers  Hij
weet “als geen ander dat die glimmende roestvrijstalen apparaten noodzakelijk zijn in de vleeswereld en ons ambachtsmensen juist op de zware momenten ondersteunen”. Maar hij vindt ook: “mocht je het idee opvatten dat je geen personeel meer nodig hebt, dan kom je bedrogen uit. Want je mag nooit vergeten dat bij alle lasergestuurde portioneermachines, computergestuurde stopbussen, de perfect op de draad draaiende hamburgermachines en alles wat dies meer zij, er altijd mensenhanden aan te pas komen.” Heerlijk verhaal!

Dossiers
Lees ook
Creatief op reis

Creatief op reis

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk minder gereisd dan je lief is. Voor ons zijn vakanties momenten van ontspanning, maar ook van inspiratie. Onze grootste hobby is dan ook inspiratie opdoen tijdens reizen in verschillende eetculturen in de wereld

‘Op je handen zitten’

‘Op je handen zitten’

Tijdens een sollicitatiegesprek, voor de functie van manager human resources, werd mij op de valreep gevraagd: “O ja, hoe ga jij mij eigenlijk inspireren?” Voor ik het wist floepte het eruit: “Ik ga jou niet inspireren, dat doe je hopelijk zelf!”.

Bijna 400 producten gekeurd tijdens NSM

Bijna 400 producten gekeurd tijdens NSM

De keurmeesters van de Noordelijke Slagers Manifestatie kwamen zaterdag 2 oktober bijeen bij Boonstra Verswaren. Daar keurden ze bijna 400 producten van collegaslagers voor de Slagersvakwedstrijden.