Goede fundering

7 maart 2017 Maarten Wolters

In de slagerij wordt het steeds belangrijker om jezelf te kunnen onderscheiden, te laten zien wat jij anders doet dan een ander en waarom.

Voordat je jezelf kunt onderscheiden, heb je een goede basis nodig. Je fundering, waar je later verder op kunt bouwen. Zo kun je beginnen door als leerlingslager diverse opleidingen te doorlopen binnen SVO. En daarnaast ook in de praktijk - op je werk - zoveel mogelijk te leren. Ik bedoel niet dat je alles een keer geoefend moet hebben voor school, maar wel dat je alle soorten vlees een keer in je handen moet hebben gehad. Zo weet je waar alle onderdelen vandaan komen en komt je kennis niet alleen van de plaatjes uit de boeken. Dit is toch wel iets wat ik in de afgelopen jaren op SVO heb ondervonden. Ik vind het belangrijk voor mezelf, en eigenlijk voor iedere leerling, om te weten waar de oorsprong van mijn product zit. Waar het vandaan komt en wat ik ervoor moet doen om het als een lapje in de toonbank te krijgen.

Op het moment dat je de fundering voor het vak hebt staan, ben je klaar om door te gaan voor de volgende stap. Doe mee aan vakwedstrijden, bedenk innovatieve producten. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de Gouden Slagersring in maart. Hieraan kun je dit jaar als leerling van SVO zelfs gratis meedoen. SVO neemt ook de kosten voor de ingrediënten voor haar rekening.

Verder heb je natuurlijk nog veel meer vakwedstrijden. De International Young Butchers Competition vind ik zelf de leukste wedstrijd. Hier heb ik in een half jaar tijd bijna net zoveel kunnen leren als in de jaren die ik daarvoor al in het slagersvak aan het werk ben geweest. Door mee te doen aan dit soort wedstrijden doe je ontzettend veel extra kennis op en leer je ook veel (jonge) vakgenoten kennen. Zij zijn vaak net zo enthousiast bezig in het vak als jijzelf. Op die manier kun je elkaar blijven motiveren om jezelf te onderscheiden.

Altijd op de hoogte blijven?