Gemalen vlees

20 juni 2014

Hoe zat het ook alweer met dat stukje gemalen vlees op een broodje? De hamburger is vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de hamburger een plat stuk vlees. Het kreeg grote bekendheid door toedoen van de voedingsdeskundige J. Salisbury aan het begin van de 20e eeuw.

Mannelijke hamburger

De hamburger werd toen ook wel Salisbury steak genoemd. Het broodje werd in 1912 toegevoegd, waardoor het gerecht snel aan populariteit won. In de jaren 30 was het de meest populaire snack in de VS en dat is het nog. Ook in ons land is hij erg geliefd. De laatste tijd wordt veel gestreden om de lekkerste, maar vooral ook de meest mannelijke hamburger. In gewicht, smaak en beste vleeskeuze.

Culinaire variant

Onlangs was er een zeer geslaagde sessie van het ‘Hamburgerstation Event’ van Lantmännen, een fabrikant van ambachtelijk brood. Er werden meerdere concepten gepresenteerd, onder meer een klassieke hamburger van de houtskoolgrill, een visburger, een vegaburger en een culinaire variant met kreeften en ganzenlever. Met verschillende garnituren, aparte sauzen en natuurlijk verschillende broodjes. Zo wordt het eten van een hamburger ineens een belevenis.

Wat de smaakmakers voor het vlees betreft, kiest de één voor alleen zout en peper en de ander wil ietsje meer. Mijn voorkeur gaat uit naar een mooie balans van foelie, witte peper en iets zeezout. Als ik de burger iets meer wil meegeven, gebruik ik ook verse knoflook en verse Spaanse peper. De grofheid van het vlees is zeer bepalend voor de smaak en het mondgevoel, daarmee kun je spelen als vakman. Daarnaast kun je variëren met hamburgers van verschillende soorten vlees: van lams- en geitenvlees en kip (liefst dijenvlees) tot kalfs-, rund- en varkensvlees.

Vis

Denk ook eens aan vis; een combinatie van varkenswangen en kabeljauw, een beetje citroenschil en wat dille. Laat zien dat jij de vakman bent en laat de klant eens kennismaken met een hamburger van goede kwaliteit vlees, met niet te veel smaakherrie en binders.

Altijd op de hoogte blijven?