Enter de snelkookpan

28 november 2024

BLOG | Aanbranden, uitschieten met het zout, of gewoon weer de oven vergeten aan te zetten. Met het jaarlijkse Grote Diner dreigt ook altijd het Grote Mislukken. Daarom is het goed om een paar voorraadpotjes achter de hand te hebben. Potjes die in blinde paniek in vijf minuten in de magnetron opgewarmd kunnen worden. Waarvan je in ieder geval kunt zeggen dat je ze zelf gemaakt hebt en die misschien nog wel lekker zijn ook.

Een cassoulet of een stoofkippetje, bijvoorbeeld. Enter de snelkookpan. Of liever niet op het paniekmoment zelf. Dan kunnen alleen de spareribskoerier en veel drank je nog redden. Enter de snelkookpan, een paar weken eerder.

Een snelkookpan is een geweldig stuk culigereedschap, met een prettig duidelijke naam. Op zeeniveau, met een luchtdruk van 1 atmosfeer, kookt water bij 100 graden. Hoe hard je ook stookt, heter wordt het niet. Maar verhoog je de luchtdruk, dan gaat het kookpunt mee omhoog. Graaf maar eens een put van een kilometer of zes in je tuin en je zult merken dat dat je enorm veel tijd bespaart omdat je vlees, bonen en aardappelen daar razendsnel gaar zijn.

Een snelkookpan is eigenlijk zo’n put, maar dan op je aanrecht. Doordat de pan hermetisch is afgesloten wordt de luchtdruk binnenin heel groot en kookt de inhoud dus pas bij een temperatuur van rond de 120 graden. Dat heeft allereerst voordelen voor de bereidingstijd. Je eten is al in één derde van de normale bereidingstijd klaar, wat natuurlijk met name handig is voor gerechten die normaal veel tijd in beslag nemen. Denk aan bonen of stoofvlees.

Voor een zachtgekookt eitje of het blancheren van wat tomaten is hij minder geschikt. Maar, je gasten zitten al nietsvermoedend aan tafel. Je hebt nu geen tijd meer om nog een recept te verzinnen, de ingrediënten te gaan snijden, je pan op druk te brengen of een put te graven. Het enige wat je nu nog kan redden is dat stoofkippetje uit de voorraadkast. Dus, daar komt functie nummer twee van de snelkookpan: het steriliseren. De hoge temperatuur maakt ook alle microben en hun sporen (botulisme) kapotdood, zodat vlees of groente voor de eeuwigheid houdbaar blijven.

Schaf, ruim voor kerst, een snelkookpan aan die als het even kan 15 ‘psi’ of meer kan leveren. Psi staat voor pound per square inch. De snelkookwereld heeft het metrische systeem nog niet omarmd. Tegenwoordig heb je de pannen ook met een schermpje, een app en een paar handige extra functies als yoghurt maken, stomen en drogen. Vul wat weckpotten met je gekruide en rauwe kerstredder naar keuze, eventueel met een beetje bouillon erbij. Vul de pan met water tot de potten driekwart onder staan. Deksel erop en knallen maar. Reken op vijf kwartier om je paniekkip helemaal bacterievrij te maken. Kom maar op met die kersttragedie! 
Mocht je reservevoorraad onverhoopt toch bedorven zijn, bedenk dan dat je met het principe van een snelkookpan ook heel aardige gasbeton kunt bereiden of waterkoolstof kunt kraken. Misschien dat dát je kerstdiner kan redden?

Meneer Wateetons

Foodwriter, wetenschapper, leider van humoristische kookworkshops en auteur van diverse
standaardwerken als Over Charcuterie, de Worstbijbel en Over Rook.
Wateetons.com

Alle column van Meneer Wateetons staan op onze website als blog.

Naar alle blogs

Altijd op de hoogte blijven?