Een goede hap en een vol glas

14 december 2021 Gertjan Kiers

Slagers over... Feestdagen

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Gertjan Kiers en Janine van der Geest buigen zich dit keer over de feestdagen.

Met de feestdagen voor de deur valt er altijd wel wat te vieren. Zelfs als het coronaspook nog dagelijks door de regenachtige en met bladeren bedekte straten waart. Straten die opgefleurd worden met lichtgevende versiersels en fraai aangeklede winkels. Het is de tijd dat de slager al zijn personeel dubbel inroostert, zonder dat ze klagen en morren.

Zo kan ik nog een voorval herinneren uit mijn jonge slagersjaren. Als stageknaapje van het alom geprezen SVO landde ik bij een nog steeds bekende slager in het idyllische Cothen. Daar werd ik opgewarmd voor de onvolprezen kerstmarathon. De weken ervoor meer slachten, meer snijden en nog harder werken om alles af te krijgen. Zo groen als ik was maakten ze mij wijs dat ik de gourmetschotels in de koelcel moest maken. Gewapend met een dikke jas, een muts en dikke handschoenen aan meldde ik me voor de klus. En alhoewel ik toentertijd vast niet de grootste clown was, werd er wel hard om me gelachen. Achteraf had ik moeten weten dat fondueballetjes draaien met handschoenen aan geen doen is. Ik herinner me ook dat ik na een lange nacht doorhalen de volgende dag tegen de avond thuiskwam en dat moeders zei: ‘Ga maar lekker slapen jongen’. Stoer als ik was verkondigde ik dat ik onder de douche wilde stappen om daarna aan te sluiten bij mijn vrienden aan de bar. De douche heb ik niet eens gehaald, ik viel dodelijk vermoeid op mijn bedje.

Zou er sinds die tijd veel veranderd zijn? Ik denk het niet. Als ik denk aan die mooie vitrines van de ambachtelijke slager in de kerstperiode, vol met mooi roodgekeurde vleesdelen en de slagers bulderend van het lachen onder politiebegeleiding hun flappen zie storten. Medewerkers die met een goedgevulde envelop al lachend en tellend huiswaarts gaan. Allemaal klaar voor het gezellige samenzijn, wat gepaard gaat met veel eten en drinken. Het is immers the most wonderful time of the year. Maar vergeet alsjeblieft niet dat dit niet feestdaggerelateerd is. Ook na de feestdagen moeten we volle bak genieten van het samenzijn, met een goede hap en een vol glas. En welke mening je ook aanhangt, respecteer elkaar het hele jaar door.

Altijd op de hoogte blijven?