Echt eten

21 februari 2014

Het Grote Pakjes- en Zakjes Debat vond 22 januari plaats in het NRC Restaurant Café in Amsterdam: een confrontatie tussen een publiek voor 'goed en gezond eten' en 'die foute lui' van de supers en de voedingsmiddelenindustrie, zo bleek. Ik mocht plaatsnemen als freelance productontwikkelaar. Mooi om te horen en te zien dat er steeds meer mensen met eten bezig zijn.

'Zelf verbouwen'

In meerdere columns heb ik het over eten en dat eten emotie is. Dat was deze avond goed te merken. Echt eten verbouw je zelf en maak je allemaal vers. Volgens velen kan iedereen koken en zijn al die hulpjes in de keuken niet nodig. Na een rondje vragen bleek dat er toch maar weinig mensen zelf brood bakten, vleeswaren bereiden en wijn en bier verbouwde, dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Het verweer was groot tegen de industrie en de technologie. Jammer, als je bedenkt dat juist deze twee samen ons ook veel goeds hebben gebracht. Ik zeg altijd: je moet alles in de tijd zien. Iets wat wij nu heel goed en verantwoord vinden, kan over vijf jaar wel heel anders worden gezien en als niet goed of slecht worden bestempeld. Doordat wij ons steeds ontwikkelen, komen wij steeds meer te weten en op dat moment is dat het beste wat wij kunnen.

'Smaak moet je leren'

Eén ding is zeker: iedereen verlangt naar vroeger en naar traditie en echte smaak. Laat dat nou voor iedereen anders zijn. Smaak moet je leren en is van huis uit meegegeven. Later leer je meerdere smaken waarderen.

Altijd op de hoogte blijven?