Door een ringetje

15 maart 2016

Het is donderdag 10 maart 2016. Voor het eerst sinds lange tijd laat de zon zich weer zien. Alles wijst erop dat het een fijne dag gaat worden. Vanuit alle windstreken zijn deze dag slagers onderweg naar het gebouw van de Stichting Vakopleiding (SVO) Food in Houten. In hun auto’s misschien wel het winnende product in de wedstrijd om de prestigieuze Gouden Slagersring.

Binnen heeft de jury zich verzameld. Alle producten worden zorgvuldig uitgestald, en vervolgens kan het jureren beginnen. Er wordt geroken, geproefd, gewikt en gewogen. Er volgen discussies en kritische opmerkingen, en er worden rapporten geschreven.

Zo’n zestig producten passeren die middag de revue. Sommige echt vernieuwend, andere voortbordurend op bestaand assortiment. Maar allemaal ambachtelijk bereid en gemaakt met liefde. Het is jammer dat er maar weinig Jong Talent zijn nek heeft uitgestoken, maar de producten die binnen zijn gekomen, beloven wel wat voor de toekomst.

En dan komt aan het begin van de avond het moment dat er knopen doorgehakt moeten worden. Dan is al een groot deel van de inzendingen in het rijtje ‘niet door’ terechtgekomen. Vijf inzendingen blijven over en krijgen het predicaat ‘Genomineerd’.

Keuzes maken. Het blijft lastig. Onder leiding van Paul van Trigt komt de jury tot een unaniem besluit: de vitale vink van Ron de Kwant is de winnaar. Tijdens het jubileumfeest van de KNS op maandag 4 april in Utrecht is hem de Gouden Slagersring uitgereikt en daarmee behoort hij tot de selecte groep van ringdragers.

Er kan er maar één winnen. Toch hebben veel vakmensen laten zien wat ze waard zijn. Dat ze goed nadenken over innovatie, gezondheid en smaak. Hier komen alle facetten van het ambacht bijeen. Veel producten zijn om door een ringetje te halen. Dat is fantastisch en een applaus waard voor u zelf.

Altijd op de hoogte blijven?