Deel 5: De 100 is in zicht! (26 oktober 2008)

4 januari 2010 Caroline

Het afvalproject waar ik nu enkele weken mee bezig ben gaat goed. De pondjes gaan er langzaam, maar gestaag van af. Ik zit al in de 103 kilo en de magische grens van 100 kilo is in zicht. Ik heb nu ook een eetplan gekregen waar gelukkig genoeg vlees in zit om mij niet helemaal chagrijnig te maken. Wel moet ik de koolhydraten in de gaten houden. 


Ook bepaalde typen vet en op zijn tijd een glaasje wijn worden niet uitgebannen, Wijn kan prima passen in een goed en gezond eetplan, schrijft mij persoonlijke afvalcoach Edith Mastenbroek mij. ‘We moeten gewoon kunnen genieten van goed, gezond en lekker voedsel, anders zou je het immers niet volhouden.’ 


Eetplan

Het eetplan bevat wat minder koolhydraten dan ik gewend was. Toch is het geen Atkinsachtig dieet. Mijn eetplan is gebaseerd op de volgende richtlijnen. 


- Voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis (zalm, tonijn, forel, haring, makreel), walnoten en groene bladgroente 

- Olijfolie (enkelvoudig onverzadigde olie) als voornaamste vet 

- Groente en fruit (2 stuks fruit, 300 gram groente) 

- Plantaardige eiwitten, zoals bonen, noten, erwten 

- Mager vlees in plaats van de vettere soorten 

- Zuivel (halfvol of mager) 


De bedoeling is dat ik één koolhydraten maaltijd per dag eet. Heb ik bijvoorbeeld een yoghurt-fruitontbijt dan eet ik de rest van de dag koolhydraatarm. Een salade of soep voor de lunch, vlees, vis of kip met veel groente/rauwkost voor de avondmaaltijd. 


Kies ik voor de ontbijtvariant met gebakken eieren (geen koolhydraten) dan kan ik bijvoorbeeld de lunch als koolhydratenmoment nemen door volkorenboterhammen. Mijn avondeten bevat dan weer géén koolhydraten. 


Heb ik een koolhydraatarm ontbijt + lunch gehad, dan kan ik koolhydraten toevoegen aan mijn avondmaaltijd, zoals aardappelen, rijst of pasta. De vleessoorten die ik mag eten zijn: mager rundvlees, zoals, biefstuk, tartaartje, magere runderlappen, mager rundergehakt, mager varkensvlees (varkenshaas, varkensfiletlapje, rollade) en (vette) vis. 


Ik ben blij met de richtlijnen die ik heb gehad en hoop dat de pondjes er nu nog gestager van af gaan. Op naar de 100!

Reacties

Ik kreeg overigens ook nog wat reacties op mijn vorige weblog. Zoals van Rob Veldman van Slagerij Bouwman. Hij is vijftien kilo afgevallen met... een vleesdieet!

'Als slager moet je veel vlees eten', schrijft hij. 's Morgens ongeveer 3 plakjes broodbeleg (niet van dat magere) tussen de middag een dikke karbonade of twee schnitzels, of een biefstuk, of twee slavinken. 's Avonds ook weer twee plakjes brood met minstens op beide sneetjes 3 of 4 plakjes beleg.' 

Klinkt als een heel smakelijke manier van afslanken. Zal zijn dieet eens opvragen.

Jan Brok van welness-oort Huize Holterhof schrijft dat in zijn restaurant de calorieën en het vet staan vermeld op de menukaart. 'En dit per gerecht', schrijft Brok. 'Dit is inclusief sausje aardappel/friet groente enz.. Je weet met de bestelling al hoeveel calorieën je na de maaltijd binnen hebt.'

Kijk, dát is nou meedenken met de afslankende consument.

Lisette van der Baan vindt mij erg dapper en wil mij ook helpen mijn doel te bereiken. Zij schrijft: 'Ik heb voor het eerst van mijn leven een dieet uitgeprobeerd, namelijk het South Beachdieet. Nu wil ik niet direct zeggen dat dat hét dieet is, maar bepaalde ideeën uit dat dieet kan ik absoluut beamen. Ik ben door me in grote richtlijnen aan het dieet te houden inmiddels zo'n 9 kilo kwijt (sinds maart dit jaar).'


'Wat je eet, is prima, mager vlees en goed uitgebalanceerd. Maar wil je gewicht kwijt raken is het niet goed om 3x per dag matig te eten. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je 'motor' (je stofwisseling) gaande blijft en je geen honger krijgt. Dit kun je het beste doen door je eten over de dag te verspreiden. Ook drink ik geen water tijdens de maaltijd. Water tijdens de maaltijd zorgt ervoor dat je maag uitzet, waardoor je minder eet. Maar doordat het snel wegloopt, komt er weer snel ruimte in je maag vrij, waaardoor je weer een hongergevoel krijgt. Het gevaar is dat je dan weer wat te eten pakt. Zuivel zorgt ervoor dat je letterlijk je vetten 'uitschijt'. 

Ook hiervan zal ik een aantal tips ter harte nemen.

Als u nog goede adviezen heeft, of gewoon wilt reageren: Mail dan hier

Altijd op de hoogte blijven?