Deel 4: 7 januari 2008, Steun, seks en sigaretten

11 maart 2011 Caroline

 

DOETINCHEM - Ik ben moedig. Dat is mij verteld door een van onze (vegetarische) lezers uit België. Het is de eerste aardige reactie die ik ooit heb gekregen van een vegetariër. Meestal zijn ze bot en wensen ze mij allerlei erge ziekten toe. Nou heb ik Belgen altijd al aardiger gevonden dan Nederlanders, dus zal ook de vegabelg wel aardiger zijn.  

De lezer, Jeroen Lavrijsen stuurde mij - naast een steunbetuiging - een handige link met vega-receptjes:www.donderdagveggiedag.be/recepten. Jeroen, bedankt. Ik ga er wat van uitproberen en houd je op de hoogte.

Meatless
Ook uit de vleesindustrie zelf krijg ik reacties op mijn vegetarische avontuur. Jos Hugense, directeur van Meatless, maar ook oud-eigenaar van het vleesbedrijf Hubro, heeft mij zelfs een heel pakket Meatlessproducten aangeboden. Mag ik van hem deze maand gebruiken om het vleesloze leed enigszins te verzachten. Bedankt Jos, zal er zeker gebruik van maken.

Ik heb overigens al eens eerder gerechten gegeten die compleet waren bereid met Meatless en ik kan niet anders zeggen dat het heerlijk was. Moet ik er wel bij zeggen dat de gerechten waren bereid door een echte kok. Of ik er zelf ook wat van bak, moet nog blijken. 

Seks
Erwin van de Pasch van Vitomega, die mij ook succes wenste zette helaas een streep door de mythe dat vegetariërs een beter seksleven hebben. Van de Pasch schreef: ‘Je weet dat er in vet (voornamelijk vis) EPA en DHA (langketenige vetzuren zitten). Tijdens testen van toediening van grotere hoeveelheden EPA en DHA plus nog wat mineralen bij fokberen bleek dat libido en spermakwaliteit zeer sterk toenamen. Dit zal dus bij vegetariërs nooit het geval kunnen zijn. Verder dragen essentiële vetzuren bij tot een betere algehele gezondheid etc. Ook iets wat vegetariërs nooit zullen snappen.’ 

Sigaretten
Onze correspondent Wim Verseput, die voor Meat & Meal het vleesnieuws uit Denemarken en Duitsland volgt, stak mij ook een hart onder de riem. ‘Maar een sigarettenloze maand lijkt mij veel moeilijker’, voegde hij eraan toe.

Mee eens, Wim. Helaas ben ik nog niet zo moedig om mijn pakjes peukjes aan de wilgen te hangen. Had mijn moeder graag zien gebeuren. Zij volgt mijn vegetarische maand op de voet, maar kon het niet nalaten te zeggen dat het pas echt gezond zou zijn om te stoppen met roken. 
Wie weet mam, als ik ooit voor een vakblad voor de tabaksindustrie kom te werken, laat ik misschien ook nog wel eens een maandje de peuken voor wat ze zijn. 

Wennen
Het weekeinde is prima verlopen, al moeten mijn hersenen nog erg wennen aan het feit dat als ze een stukje vlees detecteren, ze niet meteen een signaal aan mijn handen moeten geven om het te pakken. Zondagavond weer. Ik haalde mijn kinderen op, die een week bij hun vader hadden gelogeerd, en omdat ik nog geen avondeten had gehad, stopte ik bij een benzinestation voor een kleine snack.

Bíjna had ik een kipcorn gepakt, maar nog net op tijd corrigeerde ik. De zoektocht naar iets zonder vlees - wat ook nog lekker smaakt -, is bij benzinestations voorwaar geen gemakkelijke. Negen en negentig procent van de snacks en broodjes bevatten vlees.

Als reizende vegetariër heb je het niet gemakkelijk, kom ik nu achter. Waarom zijn er eigenlijk geen vegetarische snacks in pompstations? Waarom wel groentenballetjes en groentenburgers in de supermarkt, maar niet bij het pompstation? Zijn er te weinig autorijdende vegetariërs? Vinden vegetariërs het zonde van hun geld om onderweg een snack te kopen en is er dus geen vraag naar? Is het een onontdekte markt? Wie het weet, mag het zeggen. 

Lastig
De komende week wordt een lastige. Vandaag zit ik op de horecabeurs Horecava. Normaal gesproken prik ik dan her en der een vorkje mee bij de vlees-, snack- en maaltijdenbedrijven die op de beurs staan. 
Vandaag niet, tenzij ze natuurlijk vleesloze hapjes hebben. Maar om de een of andere reden, betwijfel ik dat… Zal u in de volgende blog laten weten hoe het mij is vergaan.

Lunch
Dan is er a.s. donderdag nog de jaarlijkse Nieuwjaarslunch van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren waar traditioneel de consumptiecijfers van vlees worden gepresenteerd. De lunch gaat altijd gepaard met – natuurlijk – veel vlees. Slik...

Ik moet de PVE nog vragen of ze de kok ditmaal willen vragen één vegetarisch gerecht te maken. Ben benieuwd.

Mail hier uw tips, adviezen of reactie

Tot snel!

 

Altijd op de hoogte blijven?