De natuur bepaalt

AMSTERDAM - Gertjan Kiers maakt buikspek. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Inmiddels is het alweer 2021. Het jaar begon niet zoals iedereen ongetwijfeld had gehoopt, net als iedereen weet dat de tijd geen rekening houdt met onze wensen. De vraag is waar we naartoe gaan. Wie geeft ons het inzicht op waar we over een paar maanden zullen staan?

Ook de komende tijd is nog steeds onzeker en nog steeds hebben we geen idee welke kant het op gaat. Wat we wel weten, is dat vele beroepsgroepen het water tot aan de lippen staat en een aantal zelfs onder water staan. Op dit moment worden zij nog gered door enige steun, maar op het moment dat dit wordt aangepast of teruggedraaid zullen ook zij omvallen.

Ik heb het er met veel verschillende mensen over, die allemaal een andere mening hebben. Soms ben ik het met ze eens en soms staan mijn gedachten haaks op de gedachten van die ander. Zo heb ik een gabber, bekend van tv, die over deze situatie een eigen en eigenwijze mening heeft. Daar komt hij openlijk voor uit en daar heb ik respect voor. Vooral omdat zijn mening al wat contracten heeft doen ontbinden. Hij praat ook liever niet over mensen die ziek zijn en benadrukt vooral het feit dat we niet gezond leven. Zo veracht hij de supers, die momenteel veel geld verdienen met het verkopen van ongezonde rotzooi wat is volgepompt met dingen die helemaal niet in gezonde voeding thuishoren. Hij veracht het dat groenten en fruit veel te duur zijn en te weinig gepromoot worden, omdat andere verdienmodellen veel populairder zijn. Hij heeft het over gezond en ongezond en vooral over het feit wie dat bepaalt. Zijn dikke mensen bij voorbaat ongezond of beschermt dat buikje ons juist tegen bepaalde ziektes?

Wetten van de natuur

Ik zal je bekennen dat ik weinig fruit eet. Daar word ik vaak op gewezen door anderen die wel veel fruit tot zich nemen. Dan vraag ik steevast hoe vaak diegene ziek geweest is. Als ik ze dan vertel dat ik in achttien jaar slechts één week verzuimd heb, terwijl ik niet het allergezondste leven leid, is het gesprek snel afgelopen. Natuurlijk voel je jezelf wel eens niet lekker, maar wat in je koppie zit, bepaalt de grens. Ernstige aandoeningen daargelaten. Ik vind dat een interessante materie en het zet me regelmatig aan het denken. Ik denk dan vaak dat de natuur de wetten maakt. Wetten die, als het ons niet uitkomt, we graag zouden willen veranderen. Maar altijd kom je terug op het punt dat de natuur bepaalt, of je het leuk vindt of niet.

Lees ook:

Nooit uitgeleerd

 
Lees ook
Consumenten blijven meer besteden in voedingsspeciaalzaak

Consumenten blijven meer besteden in voedingsspeciaalzaak

Voor ruim 4 op de 10 consumenten is de inflatie geen reden om minder te besteden in de voedingsspeciaalzaak. In mei 2022 groeide de consumentenbestedingen met 18 procent. Wel begint de groei af te vlakken, meldt ABN AMRO.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

Meer contact

Meer contact

Persoonlijk contact, het lijkt soms een toverwoord als het gaat om marketing en zaken doen, maar ik denk dat we in deze tijd na corona allemaal merken hoe bijzonder het eigenlijk is.