De finale van 2020

23 oktober 2020 Jan Nederhoed

Er zijn al ongelofelijk veel columns geschreven over COVID-19 sinds begin maart van dit jaar. Alle scenario’s en do’s & don’ts zijn de revue al gepasseerd. Eigenlijk was mijn bedoeling om vanaf deze plek niet weer over corona te gaan schrijven. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben daar zo langzamerhand zat van.
Toch kom ik erop terug. Hoe je het ook wendt of keert, je ontkomt er gewoon niet aan. Het COVID-virus beheerst nog steeds ons dagelijks leven, we worden er constant mee geconfronteerd.

Ik hoef u niet te vertellen dat het over een dikke twee maanden kerst is. Kerst 2020 kon wel eens een hele bijzondere tijd worden. Wij slagers denken bij kerst altijd in termen van omzet, drukte en kilo’s, in tegenstelling tot de gemiddelde Nederlander die een heel ander beeld bij kerst heeft.

Kerst 2020… dat zou wel eens een lastige kunnen worden. Eerste en tweede kerstdag vallen op een vrijdag en een zaterdag. Dat zijn, met andere woorden, drie zondagen achter elkaar. Een volle werkweek ervoor; is dat prettig of juist niet?

De regering heeft de zogenaamde werkkostenregeling versoepeld en dat betekent dat bedrijven fiscaal royaler mogen zijn naar hun werknemers. De kerstpakketten mogen dus groter zijn voordat ze fiscaal belast worden.
Er zal nog maar een beperkt aantal zitplaatsen zijn bij de horeca of erger nog; ze zijn straks gesloten. Veel consumenten kunnen niet op vakantie en blijven nood­gedwongen thuis. Onze klanten blijven dus massaal in hun eigen huis en willen het daar gezellig maken. Volop kansen en mogelijkheden dus om goed uit te pakken. ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’ geldt hier dan ook zeker.

Maar vervolgens dient zich weer een ander probleem voor: er mogen maar een beperkt aantal klanten in de winkel. Dat wordt nog een lastige klus. Ik denk dat de komende tijd voor u in het teken moet staan van plannen en organiseren. Teamoverleg, met z’n allen bespreken hoe we op een soepele manier de drukte kunnen verwerken. ‘Regeren is vooruitzien’, dus is het belangrijk om vroegtijdig een plan klaar te hebben. Laat kerst 2020 geen sof worden of een hoofdpijndossier, maar een prettige, drukke en gezellige periode, zoals het hoort te zijn!

Ik wens u veel wijsheid.

Altijd op de hoogte blijven?