De buit

Wouter-van-de-Veen-Ederveen-005-e1549969086112-560x374

Dit keer zijn het niet de kinderen die toekijken hoe de jager zijn buit aan het uitladen is. Al zijn zij er vaak bij, deze zomer. Terwijl leeftijdsgenootjes waarschijnlijk griezelen van de aanblik, bestuderen mijn kinderen waar het dier geraakt is.

Ze kijken er niet meer van op dat de herten soms zonder kop binnengebracht worden. Natuurlijk! Als zij in de positie van de jager zouden zijn, zouden ze het gewei ook graag zelf houden! Wel jammer, nu kunnen ze niet tellen hoe oud het dier is geworden.

'Als ’s ochtends de wildcel opengaat en er ligt een ‘verrassing’, kan de blijdschap niet op'

Wouter van de Veen

Ook de zwijnen worden doorgaans aan een keurende blik onderworpen. Opmerkingen als ‘Het is wel een kleintje dit keer’ of ‘Hoeveel weegt deze?’ horen er helemaal bij. Als ’s ochtends de wildcel opengaat en er ligt een ‘verrassing’, kan de blijdschap niet op. ‘Er ligt weer een reetje, wanneer wordt die gevild?’ Want ook dat blijft een toekijken wat niet verveelt.

Kleine potjes

De auto’s van sommige jagers roepen bijzondere namen op: ‘Daar is de hazenjager’ of ‘De vieze jager komt er aan’. Tja. Kleine potjes hebben ook oren, dat blijkt maar weer als ‘de vieze jager’ een keer geen hoofdprijs beurt voor zijn buit die veel te lang op het veld heeft gelegen.

Maar zoals ik al zei, dit keer kijken niet de kinderen toe, maar is het mijn vrouw die licht afkeurend kijkt hoe de jager trots wat wilde zwijnen komt brengen. Vakantietijd, twee weken geen verkoop, maar die zwijnen blijven maar binnen komen. Wat moeten we er allemaal mee? Een klein stukje uitleg over de wondere wereld van het wilde zwijn brengt opheldering. Het wilde zwijn leeft in het bos. Ja, dat weten we allemaal. Maar wat eet dat varken in de zomer? De eikels hangen nog hoog in de bomen, en zijn nog helemaal niet lekker voor familie zwijn. Dus komt hij naar de voederplaats. En raadt nou eens waar de jager zit? Inderdaad, daar waar hij de meeste kans heeft om het zwijn te zien.

Exclusief stukje wildbraad

Logisch gevolg is dat er veel aanbod van wilde zwijnen is in de zomertijd. Want als de eikels van de bomen vallen, snuffelt hij zich wel een weg in het dichte bos. Intussen hebben wij lekkere wildstoofpot, ragout en goulash ingeblikt klaarstaan voor in het najaar. En de jager gaat weer op jacht, zodat wij onze klant een exclusief stukje wildbraad kunnen voorschotelen.

 
Lees ook
Marel neemt fabrikant verwerkingssystemen eendenindustrie over

Marel neemt fabrikant verwerkingssystemen eendenindustrie over

Marel kondigt de overname aan van PMJ, een wereldwijde leverancier van geavanceerde verwerkingssystemen voor de eendenindustrie. Samen versterken de twee bedrijven hun positie om verder te groeien en een meerwaarde te bieden voor zowel huidige als toekomstige klanten.Poultry Machinery Joosten B.V. heeft veertig medewerkers en is gevestigd in Opmeer....

NBPW wordt Poeliersbond

NBPW wordt Poeliersbond

De Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW) heet nu Poeliersbond. In de volksmond werd de vereniging al zo aangesproken. Samen met het nieuwe beeldmerk zorgt de nieuwe naam voor meer herkenbaarheid binnen en buiten de branche. Bovendien sluit de naam beter aan bij het gevoel dat leeft in de branche.‘De nieuwe naam en huisstijl laten zien...

Eendracht maakt macht

Eendracht maakt macht

Dat slagers creatief zijn, wist ik al van de vele vakwedstrijden die worden gehouden. ‘Hoe komen ze erop?’, denk ik dan, als er weer eens een prachtig nieuw product wordt gepresenteerd.Dat elk probleem ook kansen biedt, zie ik steeds meer om ons heen. Met dank aan de coronacrisis heb ik heel mooie initiatieven zien ontwikkelen. Snel anticiperen en onze...