Als u de kop boven deze column ziet denkt u wellicht dat dit een politiek verhaal wordt over de BoerBurgerBeweging. Wees niet bang! Caroline van der Plas lijkt mij een sympathieke vrouw – sterker nog, ik omarm veel van haar politieke ideeën – maar we gaan we het hier niet hebben over politiek of een politieke partij. 

De BoerBurgerBeweging zet zich in voor de leefbaarheid op het platteland en de agrarische sector; geweldig is dat en uit de enorme populariteit van de BBB blijkt dat er veel behoefte is aan een beweging die zich daarvoor inzet. Maar ik wil een lans breken voor een nieuwe BBB-beweging. Namelijk een beweging die zich inzet voor de continuïteit en het behoud van het slagersvak. Daarom geven we aan de drie B’s een nieuwe betekenis: boeien, binden en behouden.

Verontrustende cijfers komen steeds vaker voorbij: het gros van de zelfstandige slagers is 50+, het wordt steeds lastiger om nieuwe leerlingen te krijgen, het verloop is groot, SVO krijgt de klassen amper vol en banken willen geen nieuwe slagersbedrijven meer financieren. Hoe je het ook wendt of keert, we moeten er iets aan doen. De hele sector moet aan de slag om jonge mensen voor ons vak te boeien, te binden en vervolgens te behouden. Dat kunnen u en ik niet alleen, dat moeten we met z’n allen doen.

Vaak wordt er al te makkelijk met een beschuldigende vinger naar SVO gewezen, maar ik ben ervan overtuigd dat ook zij hun best doen maar worden belemmerd door regelgeving vanuit het Ministerie van Onderwijs. 

Elke sector kent dit probleem. Timmerlui, bouwvakkers, de zorg, het onderwijs: bijna iedereen heeft te leiden onder de krapte op de arbeidsmarkt. Maar wij moeten nu even aan onszelf denken en aan de toekomst van ons beroep en ons bedrijf. We zullen met z’n allen aan de bak moeten en zorgen dat we jonge mensen boeien, binden en behouden.

De Week van de Slager, een branche-initiatief van Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf dat wordt uitgevoerd door de KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers), is een mooi voorbeeld van een initiatief waarbij u geholpen wordt om ons vak te promoten. Bel maar eens met Vera de Jonge van de KNS, zij heeft allerlei tips en tricks voor u, om u te helpen.
 
Dus elke keer als u de letters BBB voorbij ziet komen, op tv, op een verkiezingsposter, of op zo’n enorm spandoek, vergeet dan even de BoerBurgerBeweging en denk even niet aan mevrouw Van der Plas, maar denk aan uw en onze toekomst: boeien, binden en behouden!

Altijd op de hoogte blijven?