REDACTIONEEL #3 | Wat maakt een slager anno 2025 succesvol? Is het de ambachtelijke kwaliteit, het ondernemerschap of de manier waarop je inspeelt op maatschappelijke veranderingen? Misschien is het wel een combinatie van al die factoren. In deze editie van Vleesmagazine laten we zien hoe vakmanschap, vernieuwing en veerkracht samenkomen in verschillende inspirerende verhalen.
We starten in Heemstede, bij Keurslagerij Van der Geest. Twee jonge medewerkers namen daar vorig jaar de zaak over en blazen het bedrijf nieuw leven in. Niet met grote omwentelingen, maar met oog voor detail, communicatie en kwaliteit. Hun verhaal laat zien hoe opvolging ook zónder familieband kan slagen, zolang de passie voor het vak maar voelbaar is. Hun boodschap? “Goede communicatie is essentieel. En ieder product moet voelen als een kadootje.” Een prachtig voorbeeld van een frisse wind in een ambacht dat onder druk staat.
Want dat de slagersbranche in beweging is, blijkt ook uit de cijfers van het CBS. Sinds 2010 is een kwart van de slagersbedrijven verdwenen. Kleine slagers verdwijnen, terwijl het aantal grotere bedrijven juist groeit. Het toont aan dat schaalvergroting, professionalisering en innovatie onmisbaar zijn geworden.
Een bedrijf dat al vroeg op die innovatie-inslag zat, is Bolscher in Enschede. Wat begon als vleesbedrijf, is uitgegroeid tot een producent van vlees, hybride én vegetarische producten. De hybride burger als toekomstig brugproduct: minder vlees, meer groenten, zónder concessies te doen aan smaak. Voor Bolscher draait het om meebewegen met de branche, zonder je kracht te verliezen.
Verandering is ook zichtbaar op verpakkingsvlak. Tijdens de Empack 2025 spraken we met bedrijven die zich inzetten voor duurzamere verpakkingen in de vleesbranche. Van papieren barrières tot monofolie en slimme machines: verduurzaming vindt plaats in grote én kleine stappen. Tegelijkertijd vraagt nieuwe wetgeving, zoals de PPWR, om actie van elke ondernemer. We helpen je op weg met tips en inzichten.
Tot slot besteden we in deze editie aandacht aan een belangrijke doorbraak in de hygiënecode: slagers mogen nu zélf de houdbaarheid van hun maaltijden bepalen. Een belangrijke stap die meer ruimte geeft aan maatwerk – mits je voedselveiligheid voorop blijft stellen. Oftewel: de wereld van de slager én de industrie eromheen staat alle behalve stil. Beweeg jij al mee?