REDACTIONEEL #8 | Elke dag verandert de wereld om ons heen, en zo ook de wereld van slagers. Gevogelte is bijvoorbeeld al eeuwenlang een vast onderdeel van onze producten, maar de eisen van de klant en de technieken waarmee we werken evolueren razendsnel. Hoe blijven we dan trouw aan ons vak en leveren we de kwaliteit die klanten verwachten? Het antwoord ligt in een combinatie van vakmanschap en de kracht van innovatie.
Robotisering roept misschien gemengde gevoelens op. Voor sommigen voelt het als een bedreiging, iets dat afdoet aan de ambachtelijke kant van het vak. Maar als we verder kijken, zien we dat technologie ons juist ook kan helpen om het ambacht nóg beter te maken. Machines kunnen herhalende, zware taken overnemen, waardoor we als slagers meer tijd en energie overhouden voor dat wat ons vak echt bijzonder maakt: het leveren van hoogwaardige producten en het delen van kennis met onze klanten.
Maar die technologie is alleen waardevol als het bijdraagt aan een manier van werken die aansluit op de waarden die we als slagers belangrijk vinden: vakmanschap, kwaliteit en de band met de klant. Robotisering kan die waarden versterken door te helpen om efficiënter te werken, verspilling te verminderen en het zware werk lichter te maken – zonder concessies te doen aan wat we onze klanten bieden.
Onze sector is altijd in beweging en het is belangrijk om daarin mee te bewegen. Door te blijven leren, ontwikkelen en het vakmanschap uit te breiden met nieuwe mogelijkheden, bewijzen we dat het slagersambacht niet alleen toekomstbestendig is, maar dat het sterker uit elke vernieuwing komt.
Samen vormen we de toekomst van dit vak, met respect voor het verleden en een open blik op wat nog komt. Daar hoort vakkennis bij, maar ook de trots om slager te zijn. Laten we die trots vasthouden, ook in deze tijd van verandering.