6 augustus: Leven of geen leven?

4 januari 2010 Caroline

Dag Caroline,

Zet je schrap voor je wekelijkse portie arrogantie en superioriteitsgevoel van die betweterige vegetariër! Komt ie.

Ik zeg je dat ik slachten een k*t-job vind en dat slachters een betere baan verdienen, en je vindt dat superieur klinken? Had ik geschreven dat ik hen 'lullen' van mensen vind om wat ze doen, dan had je wellicht hetzelfde gezegd.

Mijn indruk is dus dat, eender hoe ik me uitdruk, je er wel iets zal op aan te merken hebben omdat je de inhoud van wat ik vertel absoluut niet leuk vindt. Je komt steeds terug over het superioriteitsgevoel en de opdringerigheid van de vegetariërs. Heb je geen betere, meer inhoudelijke argumenten pro vlees eten? 


Opleggen, nogmaals 

Ik leg nog één keer uit dat ik niets wil opleggen aan mensen (ik heb veel geduld, maar daarna zal het op zijn, wat dit argument van je betreft). Laat ons even dit stukje van je analyseren, want het is zeer tekenend: 


Quote Caroline: "Ik heb - min of meer als grapje - ooit op een vegetariërs-website voorgesteld aan vegetariërs om eens een maandje te proberen vlees te eten. Dan zouden ze op deze website over hun ervaringen mogen schrijven. Pfieuw, wat wáren ze be-le-digd! Stel je voor, iemand die hen wil opleggen om vlees te gaan eten.... Dat ze hetzelfde doen bij ons vleeseters, maakt natuurlijk niets uit."

Je stelde iets voor aan vegetariërs en jij interpreteert voor hen dat ze kwaad waren omdat jij hen iets wilde opleggen. Misschien is het iets Nederlands dat ik niet begrijp, maar voor mij is er een hemelsbreed verschil tussen “voorstellen” en “opleggen”. Waarom lees en begrijp jij altijd “opleggen” wanneer er “voorstellen” staat? Merkwaardig.

Opleggen is contraproductief. Ik wil alleen maar mensen een aantal feiten en ideeën voorstellen. Daarmee doen ze wat ze willen. Maar in elk geval hebben ze dan tenminste eindelijk voldoende info om eens bewust te kiezen wat ze eten. De meeste mensen kiezen vandaag niet bewust wat ze eten, dat schreef ik al. Ze eten wat hun ouders aten, zonder er veel over na te denken. En onbewust handelen, dat is nergens goed voor.

Vleeseetster

Vandaag zat ik aan tafel met een vleeseetster, die me vertelde dat ze graag lamsvlees at, maar dat ze thuis niet kon toekijken wanneer er lammetjes geslacht werden. Ik wil zulke mensen niet van hypocrisie beschuldigen, maar het is wel een feit dat de meeste vleeseters zo handelen: ze willen het niet geweten hebben. Ik noem dat geen vrijheid, maar moedwillige blindheid, bewuste onwetendheid. 


Vleesetende vegetariërs 

Overigens is je voorstel aan vegetariërs om een maand lang vlees te eten nogal onzinnig, vind ik. Ten eerste heeft de overgrote meerderheid van de vegetariërs ooit wel vlees gegeten en zullen ze dus weinig nieuws ontdekken. Die mensen hebben het met én zonder vlees geprobeerd, en hebben hun keuze gemaakt.

Omgekeerd hebben de meeste vleeseters nooit eens een maand vegetarisch gegeten, dus dat experiment – dat jij ook gedaan hebt - is wél zinvol.

Ik hoor wel es het argument van vleeseters dat ze vegetarisch koken wanneer hun veggie vrienden op bezoek komen, maar dat omgekeerd die veggie vrienden nooit vlees koken voor hen. Dat is natuurlijk even onzinnig. Wie vegetarisch eet, heeft goede redenen om dat te doen, en doorgaans principiële bezwaren tegen vlees. Een vleeseter die principiële bezwaren heeft tegen vegetarisch eten… die maakt zich belachelijk.

Leven of geen leven? 

Nog even over de persoon die zegt dat als we geen vlees meer eten, dieren niet meer geboren worden. Wat is erger, vraagt ie: ze slachten of ze niet eens geboren laten worden? Een klassieker. Als die persoon het erg vindt dat bepaalde wezens niet geboren worden, dan neem ik aan dat ie zoveel mogelijk kinderen heeft? Geen drie of vier he, maar twintig of zo… En dan zijn er nog oneindig veel die niet geboren zijn. Arme ongeborenen!

Het feit dat we leven verwekken (of het nu dierlijk of menselijk leven is) is geen rechtvaardiging om alles met dat leven te doen. Vind je dat kinderen baren om er organen van te verkopen ok is? Want zo hebben ze tenminste nog een leven he. Je ziet ‘t, absurditeit troef.

Uitnodiging 

Dank je voor de uitnodiging om een slachthuis en een fokkerij te bezoeken. Ik ga er “graag” op in, want ik ben daar inderdaad nog nooit geweest en ik wil mijn kop nooit in het zand stoppen. Ik vermoed dat ik er alleen maar nog gemotiveerder zal buitenkomen, maar dat zien we dan wel. Goed als ik dan meteen een journalist en een cameraman meevraag? Dan kunnen we op TV iedereen laten meekijken… 

Tegelijkertijd heb ik ook een – misschien iets leukere ? – uitnodiging voor jou: je mag bij ons eens komen genieten van een veggie gastronomisch zesgangendiner. Tenzij je natuurlijk vindt dat ik je op die manier weer iets opleg. 

Opdringerige groetjes, 

Tobias

Altijd op de hoogte blijven?