(5) Maandag 17 september

Het varkensvleescongres in Nanjing wordt goed bezocht. Naast de vele Chinese presentaties hield ook Geert Jansen van het Nederlandse concern Vion een goede presentatie. Daarmee wist het bedrijf zich ten overstaan van een gehoor uit 45 landen goed op de wereldkaart te zetten.

Slechte markt

Het congres is niet alleen informatieoverdracht maar toch ook en vooral een platform van de internationale vertegenwoordigers van varkens en varkensvlees.

De vertegenwoordigers van de Europese varkenshouders hebben natuurlijk met elkaar gesproken over de slechte varkensmarkt. Met de huidige biggenprijs van onder de 20 euro verwacht men op termijn een kaalslag onder de zeugenhouders.

Prijzen hoger

Een slechte opbrengstprijs met hoge voerprijzen en forse mestafzetkosten is een fatale combinatie. Men doet hier een oproep aan de internationale retail om de consumentenprijzen te verhogen met het oog op een betere uitbetaling voor de varkenshouders. Verder gingen er stemmen op om in Brussel marktondersteuning te bepleiten in de vorm van particuliere opslag.


Top

Opvallend was toch ook de inmiddels internationaal gepropageerde tracking & tracing en kwaliteitssystemen. Nederland is daarin vooral voor de Chinezen het voorbeeld. We zitten dus op de goede weg met onze IKB en SKV systemen. Aangevuld met de modulen van de monitoring kritische stoffen zitten we absoluut in de kopgroep. Jammer dat dit in eigen land niet door iedereen wordt gezien.

Meer over
Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...