(5) Kalfsvlees mag (bijna) naar Zuid-Afrika! - 11 september 2008

4 januari 2010 Henny Swinkels

De laatste congresdag zit erop en daarmee het hele congres. Voordat ik daar verder op inga heb ik u goed nieuws te melden! Het zal namelijk niet meer lang duren voordat Zuid-Afrika Nederlands kalfsvlees gaat toelaten.

Ik schreef al in deel 1 van deze serie, dat het tijdens deze reis een van mijn missies was om met regeringsvertegenwoordigers van Zuid-Afrika te spreken om hen uit te leggen wat voor hoogwaardig product het Nederlandse kalfsvlees is en dat de angst voor BSE volledig ongegrond is; zeker bij kalfsvlees.


Afrondende fase

Van Chief Veterinary Officer, Peter de Leeuw die namens het ministerie van Landbouw over de hele wereld onderhandelt over Nederlands vlees, begreep ik gisteren dat Nederland in de afrondende fase is met Zuid-Afrika over de toelating van Nederlands kalfsvlees.

Belangrijk

Hier zien we weer hoe belangrijk de Nederlandse aanpak vanuit LNV is. Het hebben van de afdeling Industrie en Handel, de CVO met zijn specialistische ondersteuning en de Landbouwraden in de verschillende landen zijn uniek.

Voor Peter de Leeuw en de zijnen heb ik dan ook, niets dan lof. Mijn welgemeende dank.


Voedingswaarde vlees

Dan terug naar het congres: Er was een interessante presentatie over de voedingswaarde van vlees. Vlees wordt door sommigen dan wel verfoeid, maar het bevat hoogwaardige eiwitten, en is rijk aan ijzer en vitaminen. Wereldwijd krijgen mensen steeds meer te besteden en er wordt dan ook steeds meer vlees gekocht door consumenten.

Kwaliteit

Maar vlees kan nog zo veilig uit de fabriek komen, mensen moeten wel weten hoe het vlees te bereiden. Daaraan zal de komende jaren veel aandacht gegeven moeten worden. Ook over hygiëne en hoe mensen thuis vlees behandelen, zoals invriezen en weer ontdooien, moet juiste voorlichting komen. Kortom, de kwaliteit van het product komt steeds meer centraal te staan, zowel aan de productiekant, als aan de consumentenkant.


Rusland

Opvallend was wat dat betreft de inleiding van Rusland. Die gaat de komende jaren steeds strengere eisen stellen aan de import van vleesproducten én aan de binnenlandse prodcutie. Rusland is een van die landen waar de vraag naar vlees sterk stijgt en het land wil zijn consumenten veilige producten bieden. Voedselveiligheid, controles en garanties staan bij Rusland centraal in de aanpak.


Award

Tot slot werd Jos Ramekers tijdens het galadiner ter afsluiting van het congres nog gehuldigd door IMS-voorzitter Paddy Moore. Jos, die afscheid nam als voorzitter van de vakgroep varkens, kreeg een award voor zijn verdiensten in het IMS (zie foto hieronder).


(Foto: Annechien ten Have) 

 

Goed congres

Nu zit het er dus op. In 2010 is het volgende wereld vleescongres in Buenos Aires, Argentinië. Ik hoop daar ook weer van de partij te zijn.

Dit congres is voor mij in ieder geval zeer goed verlopen. Ik heb veel leuke contacten opgedaan en goeie gesprekken gevoerd. Het hotel was prima, het eten en de wijn waren heerlijk en dat maakt deze lange en drukke reizen ook weer goed.

Toon

Toon Hermans had daar ooit een mooie over: ‘Zo wisselt regen af met zonneschijn. Het is net of de uren in het zonlicht korter zijn’.

Groeten!


(P.S., nog even een aardig feitje: In Zuid-Afrika is het heel gewoon dat wilde apen huizen, hotels en restaurants binnenwandelen, op zoek naar voedsel. In de krant las ik een goede remedie. "Boor in enkele sinaasappels een gaatje en vul die met Tabasco en/of peper. Leg de sinaasappel bij de ingang van uw huis. De aap zal deze opeten, maar de smaak zal hem zo slecht bevallen dat hij deze plaats als ‘slecht’ beoordeelt. Hij zal niet meer terugkomen.")

De aap op onderstaande foto kwamen wij tegen...

We zijn ook nog naar Kaap de Goede Hoop geweest...

En de landschappen waren schitterend...


(Foto's: Annechien ten Have)

Altijd op de hoogte blijven?