(4) Geen calorieën op vleespakjes (16 oktober 2006)

4 januari 2010 Caroline

 

Waarom staat er op pakjes vers vlees niet hoeveel calorieën het product bevat? En het percentage verzadigd en onverzadigd vet? Alle voedingsmiddelen hebben tegenwoordig een etiket waarop de consument kan lezen wat het aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Behalve de consument die vers vlees koopt. 


Nu ik een strak dieet volg, is de grote ‘etiketten-leesmarathon’ weer begonnen. Elk pakje gaat – net als ten tijde van mijn vegetarische maand – weer op zijn kant, om te zien of het past in mijn nieuwe leefstijl. Het valt mij dan ook nu pas op dat de vleesindustrie mij niet vertelt hoeveel calorieën ik tot mij neem. Waarom niet?


Gezond

Nu weet ik natuurlijk zelf wel een beetje wat de gezonde en minder gezonde soorten zijn. Bacon, worstjes, en gehakt (behalve de extra magere variant die Albert Heijn verkoopt) belanden sowieso niet meer in mijn boodschappenkar. 

Ik weet dat kip mager en makkelijk is. Maar als ik vers varkensvlees koop, welke soort is dan het minst vet? Dekarbonade? De varkenshaas? Het nasivlees? De hamlap? Ik weet het echt niet. En rundvlees dan? Is een braadlap vet en calorierijk? En hoe zit het met die runderreepjes voor in mijn gezonde wokgerecht? Bestaat er überhaupt zoiets als light-vlees? 


Scoren

Vleesproducenten zouden meer moeten doen met dit gegeven. Zeker in een tijd dat vlees door de anti-vleeslobby consequent wordt weggezet als ‘ongezond’, ‘dieronvriendelijk’ en ‘milieuvervuilend’.

Omdat ik denk dat consumenten bij hun aankopen – naast lekker en gemakkelijk - nog altijd het meest letten op hoeveel calorieën en/of vet het product bevat, kan de vleesindustrie hier punten mee scoren. Waarom kip of kalfsvlees niet in de markt zetten als lightproduct? Waarom bepaalde soorten varkensvlees niet extra onder de aandacht brengen als mager? 


Vet

Waarom zou een lollie- of snoepproducent wel “0% vet!” van de daken schreeuwen en een vleesproducent niet? 

Tuurlijk bevat elke vleessoort een bepaalde hoeveelheid vet, maar vet hoeft niet slecht te zijn. Lollies en snoep wel. Die passen niet in een dieet, met die bergen suiker die erin worden gekieperd. Vlees wel, mits ik weet wat de goede soorten zijn? Maar wat zijn die goede soorten???Is er iemand die het mij en mijn mede-consumenten kan vertellen? Of weet iemand waar ik wel kan vinden hoeveel calorieën welke vleessoorten bevatten?


Goed nieuws

Ondanks al mijn opborrelende vragen, heb ik overigens tóch nog goed nieuws te melden. Ik ben weer gewicht kwijt. Na die hatelijke 106,0 kilo die mijn weegschaal dinsdagochtend nog aangaf, bleek ik vanmorgen toch weer te zijn afgevallen: 104,7kilo weeg ik nu!

Hoe? Ik denk dat mijn zelfgemaakte extra gevulde kippensoep (bouillon, kippenvlees, wortels, sperziebonen, maïs, doperwten, champignons en soepgroenten), die ik afgelopen week veelvuldig als avondmaaltijd heb genuttigd, een rol heeft gespeeld.

Daarvan wist ik namelijk zéker dat die nauwelijks vet en calorieën bevatte...


Tot de volgende keer. 


(P.S.: komende week - zondag,maandag dinsdag - bevind ik mij op de voedingsmiddelenbeurs SIAL in Parijs. Zal daar eens op zoek gaan naar lightproducten in vlees. En voor ik het vergeet: ik heb een heuse afvalcoach. Ze heet Edith Mastenbroek en gaat voor mij een persoonlijk afvalplan maken en mij als een 'personal trainer' bijstaan in deze nieuwe levensfase. Volgende keer meer daarover).

 

Altijd op de hoogte blijven?