(3) Succes voor Nederland! - 9 september 2008

4 januari 2010 Henny Swinkels

We hebben een goede dag achter de rug hier in Kaapstad en een paar Nederlandse succesjes binnengesleept!

Geert Janssen (zie foto) van Vion is gisteren (maandag) unaniem gekozen in het hoofdbestuur van het International Meat Secretariat. Tevens wordt hij voorzitter van de wereldwijde vakgroep Varkens.

Ik ben blij dat Nederland zo'n belangrijke positie inneemt binnen het IMS. Jos Ramekers is al secretaris en nu Geert Janssen er nog bij als bestuurslid, is natuurlijk hartstikke mooi.

Afdeling kalfsvlees

En dat is nog niet alles. Gisteren schreef ik al dat (onder anderen) ik heb gelobbyd voor de oprichting van een aparte kalfsvlees-afdeling binnen het IMS, want die bestond tot nu toe nog niet. Ook dat is er nu van gekomen!

Jos Ramekers wordt voorzitter van het Veal Committee, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst zelf ook zitting zal nemen in het Committee. VanDrie Group is natuurlijk de grootste kalfsvleesintegratie ter wereld...

En last but not least... Nederland is volgend jaar organisator van het eerstvolgende kalfsvleescongres. De vorige keer werd die gehouden in St. Malo. Ongetwijfeld zal VanDrie Group bij de organisatie van dit congres betrokken zijn.

Blij

Ik moet eerlijk zeggen, het meest blij ben ik nog met de oprichting van het Veal Committee. Zo kunnen we eindelijk op wereldniveau met elkaar overleggen over de productie van kalfsvlees. Voedselveiligheid, tracking & tracing en communicatie zullen daarin belangrijke onderwerpen zijn.

Cijfers

Dat er de komende jaren nog genoeg te doen valt, bleek gisteren ook maar weer eens tijdens een presentatie van de GIRA over de wereldwijde vraag naar vlees. De GIRA verwacht de komende jaren een grote stijging van de vraag naar rund-, kalfs- en varkensvlees. China alleen al zal veertig procent bijdragen aan de extra (!) vraag.

Bij rund- en kalfsvlees zal er vooral een stijgende vraag komen naar zogenoemde 'quick-to-cook-producten.'

Verder voorziet de GIRA verdere concentraties van slachterijen en vleesverwerkende bedrijven.

Contacten

Gisteravond hebben we het welkomstdiner van het congres bijgewoond, wat echt de moeite waard was. Ik heb met ontzettend veel mensen gesproken en (nieuwe) contacten gelegd. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is, als je in deze sector iets wilt bereiken.

Vandaag

Vandaag is de eerste 'echte' congresdag voor de hele wereldwijde vleesindustrie. Heb net al even de speech van Fischer Boel gehoord. Morgen zal ik u op deze plek weer een update geven.

Groeten!

(P.s.: De sfeer in het Hollandse kamp - zie foto hieronder - is nog steeds prima, zeker na de succesjes van gisteren)

En Annechien ten Have kwam onderstaand bord nog tegen. Mooie taal, dat Zuid-Afrikaans...

Siem Korver, Annechien ten Have, Marian Fischer Boel en ik op een foto, gemaakt door Geert Janssen van Vion....

...Terwijl Frans van Dongen van het uitzicht geniet

Wilt u reageren? Mail ons!

Klik hier voor het programma van het World Meat Congress

Klik hier voor de sprekers op het World Meat Congress

Klik hier voor de nieuwsbrief van het World Meat Congress

Altijd op de hoogte blijven?