(2) Belangrijke en drukke dagen - 8 sept. 2008

4 januari 2010 Henny Swinkels

Ben inmiddels al een paar dagen in Kaapstad. Een lange vlucht achter de rug van ruim elf uur en even de tijd genomen te acclimatiseren.

We vlogen met KLM en stilletjes had ik gehoopt ons eigen kalfsvlees geserveerd te krijgen. VanDrie Group levert sinds begin dit jaar kalfsvlees aan onze nationale luchtvaartmaatschappij. Het voorgerecht bestaat uit een dun gesneden kalfslende en het hoofdgerecht een pastrami van kalfsvlees.

Kalfsvlees

Maar... helaas. Het kalfsvlees zat tijdens deze vlucht niet in de cyclus. KLM heeft een cyclus van menu's met verschillende vleessoorten, om te voorkomen dat mensen die regelmatig reizen, steeds hetzelfde krijgen te eten. Wij kregen op deze vlucht lamsvlees voorgeschoteld. Ook lekker trouwens, maar toch...

Golf

Zuid-Afrika is een prachtig land met een schitterende cultuur en natuur. Zaterdag heb ik op een van de mooiste golfbanen ter wereld gegolfd, in Hermanus. Een schitterende ervaring. Verder heb je hier nog prachtige wijngebieden en we hebben heerlijk gegeten. Om in Olympische termen te blijven: Er hangt een 'goeie sfeer' in de Nederlandse delegatie.

Kwaliteit

Ik zat in het vliegtuig met onder anderen Geert Janssen van Vion, die hopelijk vandaag wordt gekozen in het bestuur van het IMS, met Jos Ramekers en Jos Jongerius van de PVE, Annechien ten Have van LTO en Wyno Zwanenburg van de NVV.

Tijdens de vlucht hebben we onder meer gesproken over de hoge standaard van onze kwaliteitssystemen en hoe belangrijk het is om die in stand te houden en verder te ontwikkelen.

Voedselveiligheid

Wij staan wereldwijd op de tweede plaats als leverancier van landbouwproducten. Dit congres is dan ook een mooie gelegenheid om (beslissers uit) andere landen te informeren over onze hoge graad van voedselveiligheid. 

Voedselveiligheid speelt al een grote rol in de wereld en die rol zal alleen maar groter worden, met de toenemende wereldhandel.

Verder denk ik dat de kostprijs van voeding en dierenwelzijn belangrijke onderwerpen worden tijdens het congres.

Dierenwelzijn

Eurocommissaris Fischer Boel (hier met mij op de foto tijdens een handelsmissie) zal hier nog verder op ingaan, verwacht ik. Zij zal bijvoorbeeld de nontrade issues zoals dierenwelzijn naar voren brengen. Nederland én Europa staan op een hoog niveau en door meer communicatie, transparantie en inzicht te geven in onze productiewijzen, kunnen wij op de wereldmarkt veel winnen.

Gesprekken

Ik zal de komende dagen zelf veel gesprekken voeren met vertegenwoordigers uit Zuid-Afrika, Amerika, China, Rusland, Brazilië en natuurlijk uit Europa. Ik heb al een afspraak staan met de Zuid-Afrikaanse brancheorganisatie voor de vleesindustrie, SAMIC. Zij zijn verantwoordelijk voor de classificatie en ik ben benieuwd hoe zíj dat aanpakken. Verder zal  ik - zoals ik in vorige aflevering schreef - werk gaan maken van het toelaten van kalfsvlees tot Zuid-Afrika.

Vergaderingen

Verder wordt het een lange dag met veel vergaderingen. Vandaag is namelijk de vergaderdag van het IMS. VanDrie Group is lid van het International Meat Secretariat en als lid heb je toegang tot alle vergaderingen. De IMS-afdelingen betreffen nu echter alleen nog schapen, varkens en rund. Ik wil proberen te bereiken dat er een aparte afdeling kalfsvlees komt. Door veel te lobbyen én het belang van zo'n afdeling goed uit te leggen aan de juiste mensen, kan dat van de grond komen.

Er is dus nog genoeg te doen de komende dagen.

Tot morgen!

Wilt u reageren? Mail ons!

Klik hier voor het programma van het World Meat Congress

Klik hier voor de sprekers op het World Meat Congress

Klik hier voor de nieuwsbrief van het World Meat Congress

Altijd op de hoogte blijven?