11 augustus: Is een hond opeten verkeerd?

4 januari 2010 Caroline

Hallo Tobias, 


Ik weet dat jij het liefst zou zien dat iedereen vandaag nog stopt met vlees eten. Maar – ik hoop dat we het daar wél over eens zijn – dat is een utopie. Mensen zullen altijd vlees blijven eten, met uitzondering van die twee tot drie procent van de bevolking waar jij ook toe behoort.

En die flauwekul die veganisten mij wel eens mailen dat de prehistorische mens geen vlees at en de mens dus ook niet gemaakt is om vlees te eten, moet ook eens ophouden. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat de mens al duizenden, zo niet miljoenen jaren vlees eet.

Sterker nog, volgens een onderzoek heeft de mens zich juist weten te onderscheiden van de aap door vlees te bakken. En áls de mens 'in den beginne' al geen vlees at, had dat denk ik meer te maken met het feit dat hij het moest afleggen tegen de grotere diersoorten, of het gebrek aan inzicht en wapens, dan aan zijn behoefte aan vlees. 


Heden

Maar goed, dat even ter zijde. Terug naar nu. Consumenten laten vlees tegenwoordig misschien wel wat vaker staan of zijn althans bewuster bezig met waar hun eten vandaan komt en of de dieren een beetje normaal zijn behandeld. Stap af van de utopie dat de mens massaal vlees in de ban gaat doen.

Zeker nu de vleessector serieus bezig is met het produceren van diervriendelijker vlees. 


Vragen

Wat ik me afvraag is: hoe sta jíj eigenlijk tegenover de inspanningen die de vleessector in Nederland (en in België) doet (en de laatste jaren heeft gedaan) om tot betere dierenwelzijn en minder energie- en waterverbruik te komen? 


Want als ik jouw stukjes steeds lees, is het nog altijd malaise in de vleesindustrie. Terwijl er natuurlijk de laatste jaren heel veel veranderd is.

Ik bedoel, sla deze website er maar eens op na. Ik noem even wat koppen van de laatste tijd: ‘Vion wil 15% markt voor tussensegment vlees’ (11 augustus 2209), Tönnies berekent eigen uitstoot CO2 (3 augustus 2009) ‘Vleessector erkent belang duurzaam vlees’ (2 juli 2009), ‘Keurslagers verkopen duurzaam vlees’ (3 juni 2009), 'Kalfsvlees VanDrie krijgt Beter Leven logo' (20 januari 2009), ‘Geurdetectie bij slachterij Westfort’ (5 september 2007). 


Dan zijn er nog de initiatieven met de Volwaard kip, de toename in de supermarkten van varkensvlees van ongecastreerde varkens, de toenemende vraag naar vlees van runderen die buiten hebben gegraasd, de weidekoeien (melk). hetscharrelvlees van Albert Heijn en noem alles maar op. 


Wat vind jij van al dit soort alternatieven? Doet het ertoe, of is alles wat met vlees te maken heeft sowieso fout? 


Hond en kat

Dan nog een vraag. Misschien vind je dit flauw, maar ik vraag het me toch écht af.

Veel vegetariërs en/of veganisten zijn grote dierenliefhebbers en hebben thuis zelf ook een hond of een kat. Wat geven zij die beesten te eten? Het zijn immers carnivoren en als je een blik hondenvoer open trekt, zit daar weer vlees in van dieren die uit de bio-industrie komen.

En al zou je biologisch vlees geven, dan moet er tóch een dier voor worden doodgemaakt. En is het überhaupt wel ethisch om een dier te hebben? Want dan gebruik je dat dier toch ook voor je eigen gerief (gezelligheid, vriendschap)? En is het niet zo dat veganisten tegen alle gebruik van dieren zijn?

Leer

En hoe zit het met leer? Ik begrijp wel eens van vegetariërs dat ze het flauwekul vinden om geen leer te mogen dragen omdat leer een restproduct is van de slachterijen. Dieren worden niet gedood om het leer, zeggen ze. Da’s toch wel een beetje hypocriet? 


Ethisch

Dan is mij door een aantal lezers gevraagd of ik het ook normaal zou vinden als er honden, katten of huisparkieten zouden worden geslacht voor ons voedsel. En waarom het wel normaal is als het om varkens, koeien en kippen gaat. 


Ik weet niet wat mijn mening ertoe doet in deze, want het is in Nederland gewoonweg niet toegestaan om honden en katten te slachten, maar ik zou zelf niet graag een kat in mijn mond stoppen. Niet uit ethische motieven hoor, maar omdat ik het - denk ik - een gek idee vindt om een kat op te eten.

Azië

Ik kan mij er bijvoorbeeld wel iets bij voorstellen dat ze in sommige andere landen wél hond of kat eten. Wij zien honden en katten als onze maatjes en stellen ze qua gevoel en leven gelijk aan ons, de mens. (Dit is denk ik ook het voornaamste verschil tussen jou en mij. Ik vind namelijk níet dat dieren gelijk zijn aan mensen). 


In Azië worden honden en katten al helemaal niet gehouden als maatje. Daar is het gewoon voedsel.

Wie zijn wij westerlingen dan om dat te verbieden? Bepalen wíj wat ethisch is en wat niet? Stellen wij ons boven Aziaten? Of moslims for that matter? De moslimbevolking walgt van óns omdat wij varkensvlees eten. Hindoes verafschuwen ons omdat wij runderen slachten en opeten. Is hún mening dan de juiste of de onze?

Trouwens, er wordt altijd wel gedaan alsof heel China, heel Vietnam of heel Korea ’s avonds aan de hondensaté zit, maar volgens mij valt dat nog wel mee.

(R)evolutie

Hoe dan ook, ik ben en blijf er van overtuigd dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij goed of fout vindt. Jij vindt jouw manier van leven en eten goed, ik de mijne. Dat je mensen informeert is prima. Dat doe ik ook. Dan kunnen mensen vervolgens zelf bepalen wat ze doen.

Veganisten willen mijn inziens té graag een revolutie. Ik denk dat jullie echter genoegen moeten nemen met evolutie. 


Groetjes 

Caroline

Altijd op de hoogte blijven?