(1) 'To be or not to be' - 4 sept. 2008

4 januari 2010 Henny Swinkels

Het is nog heel even druk vandaag. Ik loop vergadering in en vergadering uit en schrijf ook nog de eerste aflevering van deze weblog. Maar morgenochtend zit ik in het vliegtuig naar Kaapstad, wat er ook gebeurt.

Het World Meat Congress is niet alleen voor mij persoonlijk en voor VanDrie Group belangrijk, maar voor de hele Nederlandse vleessector. Iedereen die meedoet of wil meedoen op het wereldtoneel van de vleeshandel zou er dan ook bij moeten zijn.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn - en natuurlijk ook voor andere geïnteresseerden - hou ik de komende dagen deze weblog bij en ik zal zo goed mogelijk proberen te vertellen wat er allemaal wordt besproken.

Belangrijk

De eerste dagen van mijn bezoek aan Kaapstad zullen in het teken staan van kennismaking met andere congresgangers en alle meningen proeven. Het congres zelf heeft belangrijke onderwerpen op de agenda staan, zoals voedselveiligheid, tracking & tracing en productie en consumptie. Allemaal belangrijke thema's als je op wereldniveau meedoet in het vlees. Het is wat dat betreft 'to be or not to be', zeg maar.

Rusland

Pas geleden ben ik trouwens nog mee geweest met een handelsmissie met minister Gerda Verburg, naar Rusland. Ook daar merkte ik weer hoe hoog Nederland staat aangeschreven.

We hebben het met de Russische landbouwminister ondermeer gehad over de export van Nederlands vlees naar Rusland en de condities waaronder dat is toegestaan. Het is bijzonder om te merken dat het de Russen steeds minder om kwantiteit gaat en steeds meer om kwaliteit. Kwaliteit, beheersbaarheid en tracking & tracing gaan voor Rusland steeds zwaarder wegen.

Nederland staat wat dat betreft gelukkig hoog aangeschreven bij de Russen.

Contact

Zo is het congres in Kaapstad ook belangrijk om met belangrijke mensen in contact te komen en erachter zien te komen wat jij voor hen of zij voor jou kunnen betekenen. Je móet als exporterend land weten wat er op het wereldtoneel gebeurt en die boodschap moet je in Nederland weer overbrengen.

De wereldhandel gaat overigens niet alleen om vlees, zoals wij het kennen maar ook om de bijproducten. Voor ons bedrijf zijn dat bijvoorbeeld de huiden van de kalveren voor de leerindustrie. Vor anderen zijn dat organen, oren, wangen of poten. De totale verwaarding van een dier komt hier bij elkaar.

Kalfsvlees

Overigens is er ook een zware politieke delegatie in Kaapstad. Hoge functionarissen van de EU en politieke kopstukken uit Zuid-Afrika, Brazilië, China en Rusland komen ook. Wat dat betreft valt er genoeg te bespreken. Zelf ga ik werk proberen te maken van de toegang van Nederlands kalfsvlees tot Zuid-Afrika. Rund- en kalfsvlees is er nog steeds niet toegestaan vanwege de BSE-gevallen jaren geleden. Allemaal achterhaald inmiddels.

VanDrie Group wil graag naar Zuid-Afrika exporteren. Het is een land in ontwikkeling. Ik ga nu voor de derde keer heen, maar elke keer als ik er kom is alles weer op een hoger plan getild. Nu wordt er weliswaar nog niet zoveel kalfsvlees gegeten, maar dat gaat wel toenemen verwacht ik. Er worden steeds meer restaurants geopend en de vraag naar dit soort producten neemt toe.

Voordracht Geert Janssen

Voor ik het vergeet: Nog een belangrijk punt in Kaapstad is dat Nederland Geert Janssen (zie foto) van Vion heeft voorgedragen als bestuurslid van het International Meat Secretariat. Die vergadert daar zondag over.

We hebben Jos Ramekers er al zitten  als secretaris en nu misschien ook nog een tweede Nederlands lid! Ik denk dat het wel goed komt, want er is genoeg draagvlak voor Geert.

Zo zie je maar hoe belangrijk de positie van Nederland is in dit soort organisaties.

Tot zondag!

Wilt u reageren? Mail ons!

Klik hier voor het programma van het World Meat Congress

Klik hier voor de sprekers op het World Meat Congress

Klik hier voor de nieuwsbrief van het World Meat Congress

Altijd op de hoogte blijven?