‘Zwarte knoflook is helemaal van deze tijd’

14 april 2025 Bianca Roemaat Herbert Wiggerman
BEDRIJFSINFORMATIE | Zodra de zon in het voorjaar vaker schijnt, vult Traiteurslager Marcel van Otterdijk in Rosmalen zijn toonbank met BBQ-producten. Dankzij zijn samenwerking met Epos komt hij hiervoor aan innovatieve receptideeën. Zoals een truffel bavette spies en varkensmedaillons met black garlic.

“Het is best lastig om elke keer iets anders te verzinnen voor het BBQ-seizoen. Daarom ben ik blij met de tips, service en ideeën van Epos”, vertelt Marcel van Otterdijk. Nadat hij elf jaar geleden de slagerszaak in winkelcentrum Molenhoekpassage overnam van de vorige eigenaar, kwam hij in contact met de kruiden- en sauzenleverancier. En zo ontstond de prettige samenwerking.
“Bij Epos krijg je altijd snel antwoord en zijn de lijnen kort.” Momenteel is rayonmanager Geert van Mil het aanspreekpunt voor de traiteurslager uit Rosmalen. Er bestaat een goede klik tussen beide vakgenoten. Geert weet hoe het ambacht in elkaar steekt, want hij heeft zelf van zijn 14e tot zijn 36e in een slagerij gewerkt. 

Inspiratiemagazine voor de zomer

Een paar keer per jaar bezoekt hij Marcel. “Ik kom alleen als ik iets nieuws heb of een product dat aansluit bij dit bedrijf.” Zo bracht hij onlangs De Smaakgids van Epos bij Marcel langs. “Dat is een mooi inspiratiemagazine voor de lente en zomer. Hierin staat het diverse seizoenaanbod van vis, vlees, maaltijden en salades. Daar haal ik altijd ideeën uit”, vertelt de slager uit Rosmalen die vorig jaar in de top elf eindigde bij de Epos-verkiezing ‘Versspecialist van het Jaar’.

Innovatieve receptideeën voor het BBQ-seizoen

Als uitgangspunt bij het kiezen van nieuwe marinades en sauzen zijn voor Marcel een paar dingen belangrijk: het dient allergeenveilig te zijn, je moet het vlees door de marinade kunnen blijven zien, het mag niet te veel tijd kosten om het te verwerken en de kleur en smaak moeten aantrekkelijk zijn. “Daarna kijk ik pas naar de prijs.”

Allergeenveilige marinades

Bij Epos zijn alle Bistro-kruidenoliën vrij van gluten en lactose. De producten van de Dutch Spices-lijn zoals de black garlic marinade zijn allergeenveilig. Dat vindt Marcel een groot pluspunt. Hij bedient zo zijn klanten met een allergie. Bovendien neemt het hem werk uit handen: hij hoeft er zelf niet verder over na te denken.

‘Het vlees blijft mooi zichtbaar, door de marinade heen’

Voor het komende BBQ-seizoen heeft de Brabantse slager zijn oog laten vallen op twee nieuwe marinaderecepten uit het magazine. Als eerste is dat de Truffel bavette spies met Epos bistro kruidenolie truffel. “Bavette is een populair product. Truffel met vlees is een goede combinatie.” Nadat hij de samples had uitgeprobeerd was de keuze snel gemaakt. “De marinade glanst en ‘smoelt’ mooi. De kleur en de smaak zijn goed.”

Eigen gerookt spek

Daarnaast gaat hij met de black garlic varkensmedaillons aan de slag. “Zwarte knoflook is helemaal van deze tijd. We hebben al spiesjes met varkensmedaillons en deze gaan we marineren met de black garlic en omwikkelen met ons ontbijtspek van Heidehoeve-varkens. Dat spek roken en zouten we hier zelf. Het is mooi smaakvol vlees met intramusculair vet.”

Voor beide marinades en de bijbehorende recepten geldt dat ze snel en makkelijk te maken zijn voor de slager. “We rijgen hier al spiesjes voor de satés. Dus dit past goed in de reguliere productie. Het is geen hogere wiskunde.” Ook voor de consument zijn deze spiesen snel en kort te bereiden in de pan, op de BBQ of de Big Green Egg, merkt Geert op. Dus ook als het geen BBQ-weer is, kun je deze spiesen aanbieden in je toonbank.

BBQ-proeverij

Via winkelschermen en mond-tot-mondreclame promoot Traiteurslager Marcel van Otterdijk in Rosmalen nieuwe producten. Daarnaast staat hij een keer per jaar voor het winkelcentrum met een BBQ-proeverij om zijn noviteiten voor het zomerseizoen te laten proeven aan het winkelend publiek.

Recepten

Black Garlic medaillons

Ingrediënten
•    80 gr Dutch Spices black garlic marinade (2014569)
•    1000 gr varkenshaas
•    Ontbijtspek
•    Satéprikker 18 cm

Bereiding
Omwikkel de varkenshaas met ontbijtspek en portioneer de varkenshaas in medaillonnetjes van ongeveer 25 gram.

Leg 3 medaillonnetjes naast elkaar en rijg deze aan de satéprikker.

Marineer de boven- en onderkant van de medaillonnetjes met de Dutch Spices black garlic marinade.

Bereiding consument: Grill de Black Garlic medaillonnetjes 8 tot 10 minuten om en om op de BBQ of bak ze in een koekenpan.

Truffel Bavette Spies

Ingrediënten
•    1 kilo Bavette (vinkelap)
•    65 gram Epos bistro kruidenolie truffel (1003511)
•    Satéstokjes

Bereiding
Snijd de bavette in lange repen van 150 gram en marineer deze met Epos bistro kruidenolie.

Prik deze over lengte op het satéstokje.

Bereiding consument: Gaar de spies niet te lang op de BBQ gedurende 3 a 4 minuten. Strooi nog een beetje zout en versgemalen peper naar smaak over de spiesen na het bereiden.

Meer vlees inspiratie? Check de QR-code!

qr code naar recepten Epos


Epos logo

Epos Specerijen
Galvanistraat 20
3861 NJ Nijkerk
+31(0) 33 24 77190
www.epos-specerijen.nl

Altijd op de hoogte blijven?